Veste proastă pentru întregul bloc comunitar! Una dintre cele mai mari exportatoare de gaze nu poate substitui livările rusești

Este vorba despre Qatar, una dintre cele mai mari exportatoare de gaze naturale. Autoritățile din țara respectivă au transmis marţi, 1 februarie, că nu vor putea asigura acoperirea nevoilor energetice ale UE, în cazul unui deficit al aprovizionării blocului comunitar cu gaze din Rusia, conform reuters.com

„Volumul de gaze de care are nevoie UE nu poate fi compensat de nimeni în mod unilateral fără a perturba livrările către alte regiuni ale lumii”, a declarat ministrul qatarez de stat al energiei, Saad Sherida Al-Kaabi.

„Securitatea energetică a Europei necesită un efort colectiv al multor părţi”

„Securitatea energetică a Europei necesită un efort colectiv al multor părţi”, a explicat acesta, după o întâlnire avută la Doha cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, potrivit sursei menționate.

Ministrul qatarez şi-a exprimat speranţa că „tensiunile în Europa pot fi soluţionate pe cale diplomatică, astfel încât toţi furnizorii să poată lucra împreună pentru a asigura securitatea energetică pe termen scurt şi lung”.

Reacţia sa vine după ce Washingtonul a cerut Qatarului şi altor producători majori de gaze să examineze dacă şi-ar putea spori livrările de gaze către UE în cazul în care un atac al Rusiei asupra Ucrainei sau sancţiunile europene şi americane plănuite împotriva Moscovei ar afecta livrările de gaze ruseşti către Europa.

„Respectarea contractelor noastre este sacrosanctă”, a subliniat ministrul din Qatar, sugerând astfel că ţara sa nu va putea redirecţiona către Europa volume de gaze deja contractate de alte ţări fără consimţământul acestora.

Scenariul care bagă frica în Europa

Teama nordului Europei că va suferi întreruperi în aprovizionarea cu gaz se află în spatele multor mișcări diplomatice care se înmulțesc cu Rusia pentru a reduce tensiunea existentă. Dar dacă Rusia închide robinetul, ce opțiuni rămân? Multe și variate, măcar pentru a acoperi nevoi momentane, deși nu pentru a depozita produsul.

Teama că tensiunea politică și militară dintre Rusia și Occident va duce la o penurie de aprovizionare cu gaze în Europa ține multe țări sub presiune, în special în nordul Bătrânului Continent, susține Cadena Ser, citat de Rador.

Dacă luăm în considerare faptul că Rusia este cel mai mare furnizor de gaze din Europa și că cea mai mare parte a gazului respectiv ajunge la noi prin conductele care trec prin Ucraina (conducte de gaz), atunci frica nu este exagerată. În 2021, fluxurile de gaze rusești au scăzut cu un sfert față de anul precedent. Martin Hankar, specialist în analiză energetică, explică datele de la Kings College London: „Rusia ar putea adăuga liniştită cel puțin 15% la aprovizionarea cu gaze pentru Europa. Dacă nu o face este pentru că nu vrea”.