Una dintre cele mai mari voci liberale, despre PNRR: Păi ce facem domnule Cîțu & Ghinea? Până acum doar ați mimat

Florin Cîțu

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin

Cristian Păun, profesor universitar la Academa de Studii Economice din București, a reacționat recent pe propria pagină de socializare după ce Cristian Ghinea a vorbit despre PNRR și observațiile făcute de Comisia Europeană.

Cristian Păun îl critică dur pe Cristian Ghinea și aplicarea PNRR

Cristian Păun l-a criticat dur pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, punctând că miza este foarte mare iar Cristian Ghinea nu trebuie să dea „vina pe funcționarii din ministere”.

„Reacția lui Cristian Ghinea, pus în fața a două anexe de 6 și 3 pagini prin care se cer 128 de milioane de euro în PNRR:

„Este un exercițiu bun să știm care este capacitatea noastră de a scrie proiecte”. Citez din introducerea la PNRR făcută de Ghinea:

1. ”În documentul pe care-l lansăm se află de fapt desenat chipul României pe care ne-o dorim și pe care abia acum, după zeci de ani, o putem crea.” (pag. 7 / 1350)
2. ”Am gândit toate detaliile din Plan astfel încât să fie cu adevărat o poveste de succes, cu toate proiectele și transformările la un loc, având sprijin din fondurile europene de Redresare și Reziliență. România modernă și reformată.” (pag. 12 / 1350)

Păi ce facem domnule Cîțu & Ghinea? Facem exerciții de caligrafie la acest nivel și cu o miză atât de mare pe masă? Ne permitem așa ceva, la cum arată țara asta? Prin ce suntem noi diferiți de cei de dinainte? Haideți, lăsați amatorismul acesta deoparte și apucați-vă serios de treabă. Până acum doar ați mimat. Nu mai dați vina pe funcționarii din ministere”, a scris Cristian Păun, într-o postare realizată pe Facebook.

PNRR nu e test de competențe

Potrivit celor scrise de profesorul universitar, „PNRR nu e test de competențe” și riscăm să „părem neserioși în fața experților de la UE și putem să avem necazuri mari”.

„PNRR nu e test de competențe sau exerciții pentru acasă din Gazeta… de perete. Cereți lucruri, verificați lucrurile care vi se trimit, cereți completări. Comunicați și cooperați cu cei din subordine. Răspunderea pentru succesul sau eșecul (Doamne ferește) PNRR-ului sunt exclusiv ale domniilor voastre. Începe de sus în jos și începe cu domniile voastre. În fața noastră nu răspunde niciodată X de la departamentul cutare, chiar dacă tentația este una hedonistă, să dați vina mereu pe altcineva când iese prost și să vă asumați lucrurile care ies bine. Atitudine de vătaf. Cântăriți bine realitatea și nu vă mai ascundeți după cireș. Nu o mai dați cotită. Situația nu arată deloc bine. Asta e realitatea! Am citit cu toții zilele astea PNRR + anexele. Multe, dar multe probleme. Dacă nu vă pricepeți, cereți ajutor. Implicați oameni care știu cum se fac lucrurile astea.

Altfel, o să părem neserioși în fața experților de la UE și putem să avem necazuri mari. Orice proiect de investiții de amploarea celor din PNRR începe cu un plan bun și detaliat. Cu calcule multe în spate. Din care să reiasă că ai habar de ce vrei să faci, ai un scop, ai niște mijloace precise. E elementar, de băncile școlii… Planul e important pentru că te ajută să vezi în față, în viitor, să eviți eventuale riscuri și probleme. Nu e așa, să fie. Atitudinea aceasta amatoristă ce răzbate din PNRR 2.0 nu face bine nimănui. Am serioase îndoieli că se pot corecta repede deficiențele constatate. Am văzut observațiile pe fiecare pilon. Sunt greu de surmontat fără dedicare și fără implicare. 2-6 pagini la proiecte de sute de milioane de EUR nu sunt ușor de produs și de înlocuit.

Confirm și că în toate aceste luni NU am fost consultat niciodată pentru implicarea FNGCIMM în crearea băncii de dezvoltare sau în acordarea de garanții pentru IMM-uri. Niciodată. Să apari acum și să dai vina pe ministere e cam lipsită de profesionalism atitudinea. Și spune multe… Foarte multe… E ca și cum un general face o greșeală tactică pe câmpul de bătălie, pierde bătălia, și apoi dă vina pe… șoferul de la popotă. Cu care nu s-a văzut niciodată”, a conchis Cristian Păun.