Stabilitatea politică şi economică, într-o perioadă de incertitudine la nivel global, au ajutat anumite locuri din lume să devină cele mai sigure pentru a locui, scrie USA Today.

Siguranța este o prioritate

Unul dintre cei mai importanți factori, în special pentru cei care locuiesc singuri sau familiile cu copii mici, este cât de sigur este. Pe măsură ce știrile despre atacuri armate, atentate, dezastre climatice și  război domină titlurile din mass-media, siguranța este o prioritate și un privilegiu pe care mulți îl consideră de la sine înțeles. Există totuși o  țară despre care se poate spune că este cea mai sigură pentru a trăi?

Care este cel mai sigur loc de locuit

Cel mai sigur loc din lume pentru a locui este Islanda, care se află pe primul loc în Global Peace Index 2022. Islanda, cu un scor de 1,107, deține această poziție în GPI de peste un deceniu. GPI punctează țările pe baza nivelului de siguranță, a conflictelor interne și internaționale în curs și a gradului de militarizare. Este, de asemenea, a treia cea mai fericită țară din lume, clasându-se imediat după Finlanda și Danemarca în ”Raportul Fericirii Mondiale” din 2022.  Țara are, de asemenea, cea mai scăzută rată a sărăciei dintre țările care aparțin Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Primele zece cele mai pașnice țări, conform GPI 2022 sunt următoarele:

  • Islanda
  • Noua Zeelandă
  • Irlanda
  • Danemarca
  • Austria
  • Portugalia
  • Slovenia
  • Republica Cehă
  • Singapore
  • Japonia

Europa, cea mai pașnică regiune

Statele Unite se clasează pe locul 129 cu un scor de 2,44. Chiar deasupra Statelor Unite se află Azerbaidjan, iar sub America se află Brazilia. „Tulburările civile continuă să fie principalul motor al deteriorării”, spune raportul GPI despre SUA, observând creșterea atacurilor armate și a instabilității politice.  Șapte dintre primele zece țări se află în Europa, făcând-o cea mai pașnică regiune din lume. Ucraina a suferit cea mai mare deteriorare a scorului global de pace din cauza impactului războiului, care a afectat și pacea la nivel mondial, cu cheltuieli militare și inflație crescute.

Țara cu cele mai puține crime

Indicatorul „Siguranță și securitate socială” al GPI măsoară ratele criminalității, activității teroriste, demonstrațiile violente, relațiile cu țările vecine, stabilitatea politică și strămutarea refugiaților. Islanda deține cel mai mare scor în această categorie, urmată de Norvegia și Japonia.

Afganistan și Venezuela sunt ultimele in clasament, clasificate cel mai puțin pașnice în categoria „Siguranță și securitate socială”.