În prezența ministrului Apărării, Gabriel Leș,și a ambasadorului Israelului la București, Tamar Samash, una dintre cele mai puternice firme israeliene și-a deschis astăzi a patra fabrică în România. Elbit Systems, companie care derulează proiecte în domeniul apărării, securităţii şi în domeniul civil, a inaugurat astăzi o nouă unitate de producţie şi integrare de sisteme terestre de apărare în oraşul Măgurele, unde vor lucra între 100 şi 150 de noi angajaţi, a declarat Yehuda Vered, director general al diviziei de sisteme terestre şi C4i din cadrul Elbit Systems.
„Investiţia în bani nu este foarte mare, de câteva milioane de dolari. Investiţia importantă de aici nu sunt banii, am renovat două hale goale şi distruse, le-am reparat şi am adus echipamente testate. Însă investiţia adevărată este cea în know-how, trainingul oamenilor”, a arătat Vered.
Potrivit acestuia, în noua fabrică vor lucra între 100 şi 150 de noi angajaţi. Compania are deja circa 500 de salariaţi în România, în cele trei unităţi existente.
Noua unitate va funcţiona ca centru de producţie şi integrare pentru turelele şi staţiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar şi ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte ţări.
„Sunt bucuros să anunţ că noua fabrică îşi va începe activitatea imediat şi va livra atât conform contractelor actuale şi viitoare cu Ministerul Apărării Naţionale din România, cât şi pentru a acoperi comenzi deja contractate de clienţi internaţionali’, a adăugat reprezentantul companiei.
Elbit Systems operează în România de peste 25 de ani şi este un furnizor tradiţional al Ministerului Apărării Naţionale, având o strânsă colaborare şi cu alte companii locale din domeniul apărării. În tot acest timp, Elbit Systems a derulat programe ample dedicate forţelor terestre române, de modernizare a avioanelor de luptă sau a furnizat soluţii pentru forţele navale.
Amplasată în cadrul platformei industriale Măgurele din imediata apropiere a Bucureştiului, noua fabrică se întinde pe aproape 1.000 de metri pătraţi şi este a patra unitate deschisă de Elbit Systems din 1993 de când a intrat pe piaţa din România. Astfel, noua unitate va extinde activitatea de producţie, cercetare şi dezvoltare, va mări numărul de angajaţi şi va permite continuarea transferului de know-how tehnologic în România.
„Noua fabrică este încă un pas prin care strângem legăturile cu România. Este un privilegiu să putem furniza sisteme operaţionale avansate tehnologic forţelor terestre din cadrul armatei române. Suntem mândri că putem extinde activitatea de producţie pe care o avem deja în România şi putem folosi experienţa dobândită la nivel global atât pentru a intensifica transferul de tehnologie către România, cât şi pentru a mări baza de angajaţi şi a creşte potenţialul de export al industriei româneşti de apărare’, a adăugat Vered.
Elbit Systems produce sisteme în domeniul aerospaţial, terestru, naval, precum sisteme de comandă-control, comunicaţii, computere, informaţii, supraveghere şi recunoaştere (C4ISR), avioane fără pilot, sisteme spaţiale electro-optice, sisteme electro-optice avansate, Electronic Warfare (EW), SIGINT, sisteme de transmitere de date şi comunicaţii, sisteme radio şi cibernetice.
La nivel global, compania a raportat o cifră de afaceri de 3,4 miliarde de dolari în anul 2017 şi are contracte în derulare de peste 7,5 miliarde de dolari.
Elbit Systems are un total de 13.500 de angajaţi la nivel global, din care 500 în România.
Compania se află pe locul 2 în lume în domeniul indstriei de apărare și aerospațial.