Există un oraş-stat în lume care este renumit pentru rata scăzută a criminalității, pentru curățenia impecabilă, dar și pentru amenzile pe care le aplică.
Republica Singapore, este un oraș-stat insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est. Este una dintre ţările cele mai dens populate din lume, cu 7.797 locuitori pe kmp în anul 2016. Singapore este o destinație de călătorii foarte populară, astfel, turismul este una dintre cel mai mari industrii. Cei care ajung aici trebuie să ştie că această ţară are unele dintre cele mai ciudate legi.
În Singapore este interzis să cântați, să recitați sau să rostiți balade sau cântece obscene în public. Dacă ați fost prins încălcând această lege, veți fi pedepsit cu 3 luni de închisoare sau cu amendă, sau ambele. Dacă folosiți Wi-Fi de la altă persoană se consideră că comiteți o „fraudă prin internet”. Pedeapsa pentru această încălcare este o amendă de 10.000 de dolari sau 3 ani de închisoare, sau ambele. Dacă nu trageți apa la toaleta publică după utilizare, puteți primi o amendă substanțială.
În Singapore nici măcar nu se gândesc la urinat în ascensoare. Acestea sunt echipate cu dispozitive de detectare a urinei (UDD), care sunt sensibile la mirosul de urină, declanșează o alarmă, iar ușile ascensorului se închid până când sosește poliția. În Singapore există o lege împotriva fumatului în locurile publice și în vehicule. Această lege a fost pus în aplicare pentru a asigura un mediu curat și sănătos pentru public și de a proteja oamenii de fumatul pasiv. Cu toate că nu este ilegal să cumpărați țigări sau să fumați în propria casă, este ilegal să fumați în public. Se consideră infracțiune dacă intrați în țară cu țigări. Infractorii care prima dată aruncă obiecte mici, cum ar fi mucuri de țigară sau ambalaje de la dulciuri sunt amendați cu 300 de dolari. Daca sunteți prins în timp ce aruncați o sticlă de plastic pe jos, amenda va fi de 1.000 de dolari. În cazul în care sunteți prins a treia oară că aruncați pe stradă, veți fi nevoit să munciți în folosul comunităţii şi să purtați o cămaşă fosforescentă pe care scrie: „Sunt bădăran al gunoaielor”. Guma de mestecat nu este o problemă, dar comercializarea ei este interzisă. Pedeapsa pentru contrabandă cu gumi este de până la 2 ani de închisoare sau amendă de 100.000 de dolari.
Singapore nu este un loc pentru cei care scuipă. Rezonabil, este ilegal să scuipați în magazine sau piețe. De asemenea, este ilegal să scuipați pe drumurile publice, trotuare sau oricare alte locuri publice. Dacă încălcați această lege, veți fi amendat cu cel puțin 1.000 de dolari.
Cetăţenilor români care intră pe teritoriul Republicii Singapore pentru turism, vizită, afaceri, activităţi sportive, li se va permite intrarea pe teritoriul acestui stat fără viză pentru o perioadă de 90 de zile în decurs de 6 luni. Atenţie! Cele 90 de zile de şedere pot fi acumulate pe parcursul unei perioade de 180 de zile şi doar după trecerea acestei perioade de timp (180 zile) pot fi accesate alte 90 de zile de şedere. Republica Singapore a introdus, începând cu data de 20 aprilie 2016, procedura BioScreen, de amprentare a tuturor vizitatorilor străini la intrarea şi ieşirea din acest stat. Ministerul Afacerilor Externe local a informat că sunt excluşi de la procedura BioScreen diplomaţii rezidenţi, personalul tehnico-administrativ al misiunilor diplomatice, membrii organizaţiilor internaţionale şi aparţinătorii acestora, care posedă un ordin de exceptare de la Oficiul de Imigrare (IEO) sau un IEO-MJV (viză de intrare multiplă).
Conform ONRC, la 30 aprilie 2017, erau înregistrate în România 75 firme cu participare singaporeză la capital, valoarea capitalului subscris fiind de 54,2 mil. dolari, Singapore situându-se pe locul 38 în clasamentul investitorilor străini în țara noastră, după valoarea capitalului investit. Domeniile în care societăţile cu capital singaporez şi-au orientat investiţiile în România: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul – 40,6%; tranzacţii imobiliare – 14,06%; activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice – 10,94%; transport, depozitare şi comunicaţii – 10,9%; industria extractivă şi prelucrătoare – 9,37%; intermedieri financiare şi asigurări – 4,68%; hoteluri şi restaurante – 3,21%; învăţământ şi sănătate – 3,21%; construcţii – 3,12%. GIC, fondul suveran al statului singaporez – a manifestat recent interes pentru zona central şi est-europeană, devenind în 2016 acţionar majoritar la P3, una dintre cele mai mari platforme pan-europene integrate de logistică. GIC a achiziţionat P3 de la TPG Real Estate (SUA) şi Ivanhoe Cambridge (Canada). În România, P3 deţine cel mai mare parc logistic din ţară – P3 Bucureşti.
SURSA: MAE, bizlaw.md