Vladimir Putin a lansat o cerere către SUA de garanţii reciproce de „neingerinţă” electorală şi de cooperare în sectorul tehnologiilor informaţiei. Propunerea președintelui rus vizează promovarea unui pact mondial de neagresiune în acest domeniu.
În conformitate cu declarațiile Kremlin-ului, Guvernul rus a propus Washingtonului „un schimb de garanţii reciproce de neingerinţă, inclusiv în procesele electorale” şi un acord asupra unui ”ansamblu de măsuri practice”, precum şi convenirea unui pact mondial împotriva agresiunilor efectuate cu ajutorul „tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor”, conform agerpres.ro
Una dintre provocările strategice majore ale lumii contemporane
„Una dintre provocările strategice majore ale lumii contemporane este riscul unei confruntări de amploare în sectorul digital. O responsabilitate pentru evitarea acesteia revine actorilor cheie ai securităţii mondiale în domeniul informaţiei”, explică Vladimir Putin în propunerea adresată Washingtonului.
Rusia a fost acuzată în mod repetat că foloseşte hackeri, centre de trolli sau fabrică ştiri false pe care le viralizează pentru a influenţa procesele electorale în unele ţări occidentale ori pentru a ataca instituţii ale acestora, acuzaţia cea mai evidenţiată fiind că l-ar fi susţinut prin astfel de practici pe Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2016.
Kremlinul dezminte toate acestea şi evocă la rândul său un război al dezinformării condus împotriva Rusiei de americani şi europeni.
Vladimir Putin vine cu o inițiativă fără precedent
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis marți un discurs înregistrat care a fost prezentat la ONU.
Șeful de la Kremlin a anunțat că Rusia vine cu o inițiativă de semnare a unui acord între toate puterile principale cu privire la controlul armelor.
„Rusia vine cu o iniţiativă de semnare a unui acord constrângător între toate principalele puteri spaţiale care ar asigura interdicţia plasării de arme în spaţiu, a ameninţării sau utilizării forţei împotriva unor obiecte din spaţiu”, a anunţat Putin.
Vladimir Putin a mai spus că Rusia este gată să furnizeze ONU toată asistenţa calificată necesară, în special să furnizeze vaccinul rus anti-COVID.
„Rusia este gata să furnizeze ONU toată asistenţa calificată necesară. În special, ne oferim să furnizăm gratis vaccinul nostru, pentru inocularea voluntară a personalului ONU şi al agenţiilor sale”, a spus Putin.
Liderul de la Kremlin a anunţat organizarea în viitor a unei „conferinţe online de înalt nivel cu participarea guvernelor interesate în cooperarea pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronaviruslui”.