Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) anunță că dauna medie RCA în prima jumătate a acestui an a fost de 9.128 lei, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce dauna medie pentru vătămări corporale şi deces a urcat cu 48%, la 67.566 lei.
UNSAR a anunțat că dauna medie RCA a crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului, iar dauna medie pentru vătămări corporale şi deces a urcat cu 48%, la 67.566 lei.
Precizări privind comunicatul COTAR
Precizarea a fost făcută ca o reacţie la comunicatul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care solicită instituţiilor statului să ancheteze piaţa de asigurări obligatorii RCA din România care, potrivit organizaţiei, a devenit o mare problemă socială care afectează peste 8 milioane de români.
„Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România vine cu o serie de clarificări după ce în spaţiul public au fost lansate din nou informaţii false privind piaţa asigurărilor RCA, de către o asociaţie din zona de transporturi comerciale fără competenţe în domeniul asigurărilor. Materialul, transmis astăzi mass-media, conţine mai multe erori de calcul şi, din păcate, porneşte şi de la informaţii false. Astfel, pentru corecta informare a tuturor românilor, aducem următoarele clarificări: Dauna medie RCA în prima jumătate a anului 2021 este 9.128 lei, faţă de 8.609 lei în semestrul 1/2020, şi nu 7.832 lei, aşa cum fals afirmă asociaţia respectivă. Numai pentru vătămări corporale şi deces, dauna medie a crescut de la 45.657 lei în semestrul 1/2020 la 67.566 lei în perioada similară a anului 2021, în creştere cu 48% (conform Raportului ASF privind Evoluţia pieţei de asigurări, pag. 44)”, se menţionează în comunicat.
Prima medie anualizată aferentă asigurărilor RCA a fost de 639 lei în semestrul 1 din 2021, potrivit UNSAR, iar conform raportului ASF, în perioada iunie 2017 – iunie 2021, prima medie a înregistrat o scădere de 13%, în timp ce dauna medie s-a majorat cu 27%.
„În material, care include o serie de calcule greşite, se omite cu desăvârşire să se spună că în formarea ratei daunei RCA intră nu numai daunele plătite, cât şi rezervele de daună (conform legislaţiei şi politicii interne de management al riscului specifice fiecărei companii). Fără aceste rezerve de daună, nu ar exista bani pentru soluţionarea evenimentelor notificate asigurătorilor cu întârziere. Pe scurt, rata daunei RCA este valoarea procentuală a daunelor + a rezervelor, raportat la primele câştigate pe RCA, adică 109% (conform Raportului ASF privind Evoluţia pieţei de asigurări, pag. 29)”, se mai spune în comunicat.
Calculele UNSAR surprind clienții
Reprezentanții UNASR au spus că indicatorii oficiali calculaţi de ASF privind rata daunei RCA „arată că la fiecare 100 lei încasaţi din RCA, o companie de asigurări are nevoie, suplimentar, de încă cel puţin 9 lei pe care trebuie să îi aducă pentru a plăti daunele şi constitui rezerve de daună adecvate.”
„Totodată, nu se face referire nici la faptul că la această rată a daunei trebuie adăugate taxele de funcţionare, contribuţiile la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, Fondul Naţional de Protecţie, precum şi cheltuielile de distribuţie şi administrare. Astfel, rata combinată tehnică pentru RCA a devenit în acest interval de timp peste 142% (conform Raportului ASF privind Evoluţia pieţei de asigurări, pag. 29) – adică acţionarii asigurătorului trebuie să vină cu bani pentru a susţine activitatea de asigurări RCA. Subliniem că orice valoare a ratei combinate tehnice de peste 100% arată că o companie de asigurări pierde bani din activitatea sa de bază, cea de subscriere (deci de preluare a unor riscuri). Toate acestea pun un mare semn de întrebare asupra corectitudinii calculelor şi concluziilor trase în materialul transmis mass-media de către această asociaţie. Astfel, atragem atenţia asupra nevoii de a avea o informare corectă, bazată pe date concrete, reale”, mai susţin reprezentanţii UNSAR.