UNBR cere sesizarea CCR
Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) cere autorităților competente să sesizeze Curtea Constituțională a României pentru a constata existența unui conflict de natură constituțională dintre Executiv și autoritatea judecătorească.
Pe data de 15 ianuarie 2024, UNBR a transmis un memoriu autorităților competente, inclusiv:
- Președintelui României
- Prim-Ministrului României
- Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii
- Președintelui Camerei Deputaților
- Președintelui Senatului
În cadrul acestui memoriu, UNBR îi roagă să utilizeze prerogativele stipulate în articolul 146 litera e) din Constituție și în articolul 34 din Legea 47/1992.
UNBR, solicită astfel, adresarea unei sesizări către Curtea Constituțională a României pentru a constata existența unui conflict de natură constituțională între Guvernul României și autoritatea judecătorească. Aceasta este reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii.
De la debutul acestor manifestații, UNBR a transmis autorităților și a făcut publică o scrisoare deschisă prin care exprimă recunoașterea și sprijinul pentru legitimitatea revendicărilor:
- judecătorilor
- procurorilor
- personalului auxiliar
Organizația consideră inacceptabilă:
- nerespectarea de către alte ramuri ale statului a drepturilor confirmate prin hotărâri judecătorești definitive
- obstrucționarea aplicării acestora
Deși UNBR a făcut publică poziția sa și a apelat la Guvern și autoritatea judecătorească, aceste demersuri nu au avut efectul scontat în rezolvarea problemei semnalate.
Sistemul judiciar rămâne blocat
Astfel, sistemul judiciar rămâne blocat, fără a se anticipa o soluție clară pentru reluarea activității tuturor instanțelor judecătorești.
Ca entitate juridică de interes public, UNBR are responsabilitatea de a reprezenta și apăra drepturile și libertățile cetățenilor, în special dreptul la un proces corect, soluționat într-un interval rezonabil, în numele avocaților.
Având în vedere această aspirație, UNBR consideră că, în absența unei soluționări prin intermediul dialogului instituțional, singura abordare legală care ar putea rezolva problemele divergente dintre autoritatea executivă și cea judecătorească constă în sesizarea Curții Constituționale. Astfel, va fi clarificat un eventual conflict de natură constituțională.
Organizarea inițială a avocaților din România s-a concretizat în 1864, sub forma corpurilor de avocați. Ea nu avea personalitate juridică, fiind aplicată doar la nivel teritorial și nu la nivel național.
Prima structură națională a ordinului avocaților din România a fost instituită prin Legea din 21 februarie 1923, cu scopul de a organiza și uni corpul avocaților.