Șeful Wagner a recunoscut că grupul de mercenari trece prin momente dificile în Ucraina. Evgheni Prigojin a mai spus că grupul său își va reduce dimensiunile. Presa internațională scrie deja că influența sa politică la Kremlin se duce.
”Numărul unităţilor Wagner va scădea şi, de asemenea, nu vom mai putea îndeplini sfera de sarcini pe care am dori să o îndeplinim. Aţi auzit cu toţii că recrutarea de deţinuţi pentru rândurile noastre a încetat”, a declarat acesta unui grup de bloggeri pro-război.
Declarațiile sale vin în contextul în care a fost făcut un anunț care spunea că grupul de mercenari nu va mai recruta deținuți din închisori pentru a lupta pe frontul din Ucraina. Anunțul a venit după ce Wagner a recrutat aproximativ 40.000 de condamnați.
Chiar dacă Evgheni Prigojin nu a dat detalii referitoare la motivul pentru care grupul său nu va mai recruta condamnați, observatorii spun că mișcarea face parte din reacția puternică a serviciilor secrete ruse.
Presa internațională scrie că șeful Wagner și-a asumat un rol din ce în ce mai proeminent în războiul ruso-ucrainean. După ce a capturat orașul Soledar și după luptele din Bahmut, șeful Wagner a criticat dur Ministerul rus al Apărării. El a spus atunci că ”birocraţia militară oribilă” a împiedicat gruparea să cucerească orașul Bahmut până la finalul anului.
”Alte unităţi nu dau dovadă de activitatea pe care ar trebui să o arate. Dacă ar fi existat trei-cinci grupuri ca Wagner, ne-am fi băgat deja picioarele în fluviul Nipru”, spusese acesta la monumentul respectiv.
Încă de la începutul războiului, șeful Wagner a intrat în conflict, nu doar o dată, cu conducerea armatei, chiar și cu șeful Statului Major, Valeri Gherasimov. Nici ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, nu a scăpat.
Kremlinul a limitat influența lui Evgheni Prigojin
Există destul de multe semne, spune presa internațională, că Moscova a luat măsuri pentru a reduce influența politică a lui Evgheni Prigojin. Mai întâi, comandantul general al războiului din Ucraina a fost înlocuit cu Gherasimov. Cel care a ocupat funcția anterior este Serghei Surovikin, iar despre el se spune că este un aliat apropiat al șefului Wagner,
Mai multe, un număr ridicat de grupuri pentru drepturile omului a spus că Ministerul rus al Apărării a preluat rolul lui Prigojin în ceea ce privește recrutarea deținuților.
Tatiana Stanovaya, directorul firmei de analiză politică R.Politik spune că ”Prigojin nu duce lipsă de duşmani. Atacurile omului de afaceri asupra oficialilor, deputaţilor şi partidelor politice nu i-au câştigat nicio favoare în cadrul elitei, care consideră că autonomia, ambiţia şi retorica lui Prigojin nu sunt altceva decât o ameninţare la adresa statului”.
Chiar dacă atuul său a fost inul convenabil pentru Vladimir Putin, șeful Wagner își riscă acum poziția prin exagerarea ambițiilor sale.
”Wagner ar trebui să opereze exclusiv în interesul statului şi să evite lumina reflectoarelor. Nu ar trebui să aibă iniţiative proprii şi, cu siguranţă, nu ar trebui să aibă o agendă politică. Până de curând, aşa a funcţionat Prigojin. Dar acum, el nu a devenit doar o figură publică, ci se transformă în mod vizibil într-un politician cu drepturi depline, cu propriile sale opinii”, a mai spus Tatiana Stanovaya, potrivit The Guardian.