Undă de șoc din Austria! Anunț privind aderarea la Schengen: Nu s-a putut împotrivi

Sursa: Dreamstime

Deputatul liberal Cristian-Tudor Băcanu a venit joi, 15 decembrie, cu o serie de acuzații dure la adresa Austriei, după ce Viena nu a acceptat aderarea României la Schengen. Acesta spune că austriecii răspândesc euroscepticismul și reprezintă interesele Rusiei. Parlamentarul a acordat recent un interviu în presa din Austria. Acesta a vorbit despre discriminare la adresa României, după votul de joia trecută din Consiliul JAI.

Cristian-Tudor Băcanu, parlamentar PNL, a discutat recent cu jurnaliștii austrieci de la publicația Profil, principalul subiect de discuție fiind votul negativ al Austriei privind aderarea României la Schengen.

Acuzații grave la adresa Vienei, după refuzul privind aderarea la Schengen: „Austria a discriminat România”

Jurnaliștii au început interviul spunând că Austria a votat împotriva includerii României în spațiul Schengen folosind argumentul că prea mulți migranți ar veni ilegal prin România. Înțelegeți argumentele Austriei?, a fost întrebat politicianul român.

„Nu, România nu se află pe principala rută a migranților. Văd un traseu prin Croația mai degrabă decât prin România și Bulgaria. Românii sunt foarte supărați și pe bună dreptate, pentru că vetoul nu a fost justificat corespunzător. A fost o surpriză pentru toată lumea. Este evident o scuză. Am impresia că sunt și alte motive despre care s-a vorbit puțin”, a explicat Cristian-Tudor Băcanu, care a adus și mai multe explicații la acest răspuns.

„Pe 25 octombrie, ministrul de Interne Gerhard Karner i-a scris o scrisoare ministrului român de interne Lucian Bode. Se spunea că relațiile bilaterale dintre Austria și România sunt din ce în ce mai bune, că România este prietenă cu Austria. La finalul reuniunii miniștrilor de interne din UE din 16 noiembrie, Karner a semnat o declarație a statelor membre prin care arăta că va sprijini aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Interesant că două zile mai târziu aceeași persoană s-a opus aderării României. Cum este posibil? Explicația nu poate fi găsită în cifrele migrației, mai degrabă trebuie să privim mai profund, și anume în relația Austriei cu Federația Rusă”, a mai transmis liberalul.

Austria a încălcat principiul solidarității Europei

Parlamentarul român spune că Austria a încălcat principiul solidarității Europei prin dreptul său de veto.

„Interesul Rusiei este să slăbească Europa prin divizarea acesteia. Cu dreptul său de veto, Austria încalcă principiul solidarității Europei. Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că Moscova vrea să ducă Europa înapoi în istorie, într-un timp în care aceasta a fost caracterizată de existența unor centre de putere. Aș dori să mulțumesc Ministerului german de Externe pentru că ne-a sprijinit în demersul nostru de aderare la spațiul Schengen. Pe de altă parte, Austria are legături incontestabile cu Rusia.

Niciun alt politician occidental nu l-a vizitat pe Putin de la începutul războiului. Nu se întâmplă adesea ca un fost ministru de finanțe care lucrează pentru Gazprom sau ca un ministru de externe în funcție să îl invite pe Vladimir Putin la nunta sa. Rusia a atacat Georgia în 2008, a anexat Crimeea în 2014, iar războiul din Donbass este încă în desfășurare. Cu toate acestea, Austria a arătat o deschidere fabuloasă față de Moscova”, a mai spus Băcanu.

Jurnaliștii austrieci au încercat să ia apărarea țării lor, explicând că Austria are acum un nou guvern federal. Mai mult, aceștia au spus că Austria participă la toate sancțiunile împotriva Rusiei și a înghețat 1,5 miliarde de active ale oligarhilor.

„Austria nu s-a putut împotrivi sancțiunilor europene îndreptate împotriva Rusiei, sancțiuni impuse de UE ca răspuns la agresiunea militară împotriva Ucrainei. O decizie împotriva liniei UE ar fi fost catastrofală pentru guvernul federal, sunt sigur de altfel că majoritatea austriecilor nu ar susține o astfel de decizie. În plus, Austria este o țară prea mică pentru a părăsi cursul european. Dar guvernul poate fi, de asemenea, mai subtil și poate slăbi UE din interior, prin opoziția manifestată la întărirea flancului estic.

Există un risc semnificativ ca după decizia Austriei împotriva lor, unii români să se simtă tratați ca fiind inferiori și să apeleze la partide eurosceptice, ale căror idei coincid adesea cu propaganda rusă. O UE polarizată nu se poate prezenta ca un pol de putere în lumea exterioară, făcându-se astfel jocul Kremlinului, care își dorește o Europă divizată și nu își recunoaște dreptul la dialog. Statele membre UE nu trebuie să-i permită lui Putin să-și facă jocul. Și dacă vor să joace un rol într-o lume globalizată, trebuie să consolideze proiectul european”, a mai transmis Băcanu.

Posibil proces la Curtea Europeană de Justiție

„Eugen Tomac (Partidul Mișcării Populare) a anunțat un proces în fața Curții Europene de Justiție, pentru că, prin acest veto, Austria ar discrimina România. Ați fi de acord cu asta?”, a fost întrebat parlamentarul român.

„Austria a discriminat România. Aceleași reguli ar trebui să se aplice statelor care îndeplinesc aceleași criterii. Austria aplică o regulă pentru Croația și una complet diferită pentru România, deși prin România aproape că nu vin deloc migranți spre Europa. Datele Frontex contrazic poziția Austriei”, a explicat acesta, care a continuat adăugând că securitatea frontierelor României a fost analizată timp de 11 ani la nivel european.

Jurnalișii austrieci i-au spus că rapoartele statelor înseși au fost utilizate pentru statisticile Frontex, adăugând că Austria are o evaluare diferită, care se bazează, printre altele, pe interviuri cu solicitanții de azil.

„Securitatea frontierelor României a fost analizată timp de unsprezece ani la nivel european. România nu este pe ruta migranților care urmează cel mai scurt traseu, și anume prin Serbia sau Grecia. Zeci de mii de oameni care își doresc o viață mai bună caută protecție în UE dar ei nu vin prin România.

Este discutabil cum își obține Austria datele – în România aproape că nu există migranți ilegali. De asemenea: De ce Austria a avut această poziție doar pe 18 noiembrie 2022? Cum explici un drept de veto asupra unei așa-zise probleme de migrație ilegală prin România când ai petrecut un an întreg mulțumind României pentru munca fantastică pe care o face cu protejarea granițelor UE? Cancelarul Nehammer și ministrul Karner mint. Mă întreb dacă un apel de la Moscova nu stă în spatele acestei poziționări a cancelariei din Austria”, a mai continuat liberalul.