„Pasul Guvernului austriac a fost unul total nechibzuit”
Peter Terzer, un politician din Austria, care a trăit opt ani de zile în România, este îngrijorat de problemele dintre Viena și București întrucât el încearcă să contribuie la îmbunătățirea relațiilor bilaterale de peste 30 de ani.
Din punctul lui de vedere, veto-ul Austriei împotriva aderării României la Spațiul Schengen a fost „unul total nechibzuit”, iar motivul invocat de Karl Nehammer nu are legătură cu realitatea întrucât refugiații non-europeni care ajung în mod ilegal în Europa vin din Balcanii de Vest, nu din România.
„Pasul Guvernului austriac a fost unul total nechibzuit. Nu nechibzuit, ci prost. Nu prost, ci tâmpit. (…) Motivul invocat de Guvernul Nehammer nu are prea mult de-a face cu realitățile: cei mai mulți din acei 75.000 de refugiați non-europeni care au ajuns pe teritoriul austriac au trecut prin țările din Balcanii de Vest, nu prin România”, a declarat, duminică, Peter Terzer.
Peter Terzer are 55 de ani și este originar din satul Thenneberg, situat în apropierea Vienei. El a petrecut opt ani de zile în Iaşi, oraş de care se declară îndrăgostit. După absolvirea studiilor universitare, în anul 1993, a fost delegat să înfiinţeze un lectorat austriac în Iaşi. A plecat în Austria în 2001. Este căsătorit cu o ieșeancă și are două fete.
În 2002, el a revenit în Austria, iar din 2007 este membru al Partidului Libertății FPÖ, cu orientare de dreapta. În prezent, Peter Terzer trăieşte într-un oraș din Austria unde există o comunitate destul de mare de români. El este consilier orăşenesc şi conduce comisia de control financiar a urbei.
Românii din Austria au prostestat, duminică, în fața Guvernului de la Viena
Vă amintim că duminică, 18 decembrie 2022, Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) și Cercul Cultural Romano Austriac Unirea au protestat în fața Guvernului Austriei din cauza veto-ului lui Karl Nehammer împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Președintele FADERE, Daniel Tecu, susține că prin votul său, Karl Nehammer nu i-a jignit doar pe românii din România, dar și pe cei care locuiesc legal în Austria, care contribuie la prosperitatea țării sale. Din cei 150.000 de români care locuiesc în Austria, 50.000 au cetățenie și, implicit, drept de vot, iar acest lucru s-ar putea resimți la alegerile care vor avea loc în luna ianuarie.
„Prin votul negativ pentru intrarea României in spațiul Schengen, Austria i-a jignit nu doar pe cei 20 de milioane de români din țară, dar si pe cei peste 150 000 de români care locuiesc legal in Austria, contribuind la prosperitatea țării. S-ar putea ca unele calcule făcute de Cancelarul Karl Nehammer, conform cărora un astfel de vot i-ar aduce o mână de voturi la alegerile din ianuarie, să fie gresite, ținând cont de faptul că i-a supărat profund si pe cei 50 000 de români de origine care au cetățenie austriacă și pe familiile lor care au drept de vot”, a declarat, duminică, Dan Tecu.