Viktor Orban vine cu un îndemn categoric. Deșteptați-vă! Statele membre nu trebuie să accepte deciziile politice adoptate de Curtea de Justiţie a UE. Acesta este opinia categorică exprimată de premierul Ungariei.
”Statele membre nu trebuie să accepte deciziile politice adoptate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în numele popoarelor şi guvernelor statelor membre”, a scris Viktor Orbán în textul său intitulat „Samizdat 16”, publicat vineri pe site-ul prim-ministrului citat de presa maghiară.
El a arătat că nu este vorba doar de cauza Poloniei şi Ungariei, ci este o cauza comună a tuturor cetăţenilor şi statelor membre ale Europei. „Deşteptaţi-vă!”, a subliniat premierul ungar.
Victor Orban, critici dure la adresa CJUE
În opinia sa, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost întotdeauna o componentă importantă în “maşinăria complexă” a Uniunii.
„Astăzi însă – a remarcat el – ambiţiile instanţei au crescut. S-a erijat în nava amiral a aspiraţiilor federaliste europene”, a scris Orban.
El a mai adăugat că acest lucru reiese din declaraţiile preşedintelui CJUE cu privire la sentinţa care este aşteptată în data de 16 februarie. Curtea o va pronunţa în legătură cu procedurile iniţiate de Polonia şi Ungaria. Premierul a apreciat că declaraţiile preşedintelui Curţii vor fi documente importante în istoria Uniunii Europene.
Viktor Orbán este de părere că declaraţiile preşedintelui nu lasă prea multe îndoieli cu privire la sentinţa care va fi pronunţată.
Potrivit preşedintelui instanţei, judecătorii de la Luxemburg nu trebuie să decidă asupra dosarului aflat în faţa lor. Ci asupra viitorului integrării europene.
Cine sunt adevăraţii stăpâni ai viitorului integrării europene?
Într-o altă declaraţie, el a mai precizat că sentinţa va servi ca bază pentru următoarea fază a integrării europene, a explicat premierul. În opinia sa, din această sentinţă se va afla că CJUE consideră dezirabilă o Europă federală. “Nu este o mare surpriză”, a comentat premierul. El a adăugat că “Curtea a împins întotdeauna UE spre un sistem federal când a văzut că mecanismul integrării europene stagnează; ea şi-a lărgit în mod deliberat competenţele şi a subminat bastioanele suveranităţii statelor membre”.
Aceste sentinţe nu sunt, de fapt, decizii juridice. Ele sunt decizii politice, în cazurile acestea dreptul fiind doar un mijloc de exercitare a voinţei politice, a precizat Orban.
El a spus că această experienţă ridică o întrebare fundamentală: “totuşi cine sunt adevăraţii stăpâni ai viitorului integrării europene?”
Trebuie subliniat că în 2022, Curtea Europeană de Justiție va emite o decizie crucială, care are în vederea dacă UE are autoritatea de a-și condiționa fondurile către țările membre de îndeplinirea valorilor de bază ale blocului comunitar. Decizia respectivă ar permite Bruxelles-ului să refuze să aloce miliarde de euro statelor europene care încalcă valori tratatului de fondare al UE.