Undă de șoc din Ungaria! Viktor Orban, decizie în plin război. A anunțat acum

Sursă: Dreamstime

Premierul Viktor Orbán a vorbit despre războiul din Ucraina, precizând și de partea cui este acesta. El susține că deși Ungaria își dorește pacea, nu poate să nu țină cont și de interesul poporului.

„În războiul ruso-ucrainean, Ungaria este de partea Ungariei. Îi ajută pe cei care au nevoie, dar vrea să afirme, vrea să-și protejeze propriile interese naționale”, a subliniat premierul Viktor Orbán după summit-ul UE şi NATO, care a avut loc la Bruxelles, într-o declaraţie acordată mass-mediei, arată MTI. 

Premierul a menţionat: Ungaria trebuie să-și susțină propriile interese naționale din nou și din nou la fiecare întâlnire internațională.

„De aceea nu este totuna ce fel de guvern are Ungaria. Are un guvern care să susțină interesele naționale sau unul care dorește să înoate într-un rol subordonat cu cei mari sau cu alte țări care asigură doar prestigiu pentru el”, a spus Viktor Orbán.

Referitor la actuala situaţie Viktor Orbán a afirmat: Sunt ţări care susţin că acesta este un război în care sunt şi ele într-un fel implicate. În schimb ungurii spun că există un război ruso-ucrainean care se desfăşoară în apropierea noastră, nu putem fi indiferenţi, deoarece există milioane de suferințe umane şi milioane de oameni aflaţi în dificultate. Pe lângă toate acestea există şi interese ungare pe care un război în vecinătate le poate pune mereu în pericol.

Viktor Orbán, de partea Ungariei

„Adică ne aflăm într-o situație periculoasă, dar noi suntem de partea Ungariei și privim această situație cu capul maghiar şi din punct de vedere maghiar”, a afirmat premierul ungar, care a subliniat: Sunt ţări care ar dori ca NATO sau Uniunea Europeană să devină parte a conflictului într-o oarecare măsură, sau chiar cu toată forţa, și sunt țări, precum Ungaria, care vor să rămână în afara acestui război.

Potrivit premierului, la summit-ul NATO s-a văzut clar că sunt mai mulţi care susţin poziţia ungară şi de aceea NATO a spus clar: nu face parte din acest război, vrea să rămână în afara lui și nu trimite arme sau soldați, și nici nu instituie blocarea spațiului aerian. Dacă sunt ţări care vor să treacă peste toate acestea şi vor să întreprindă ceva anume pe propria lor răspundere, NATO nu le va împiedica.

Referitor la negocierile privind sancţiunile economice care au avut loc la summit-ul UE, Viktor Orbán a spus că este o idee de înțeles faptul că vor să îi ajute pe ucraineni şi vor să fie cât mai repede pace, însă trebuie spus clar ruşilor că nu merită să continue acest război. În opinia sa, aceasta este o năzuinţă corectă, deoarece azi cel mai important este să fie pace.

Ungaria vrea pace

„Noi suntem de partea păcii”, a precizat Viktor Orbán, menţionând: Pacea nu poate fi obținută prin impunerea de sancțiuni care „ne dor pe noi mai mult decât pe ruşi”. Iar dacă sancţiunile vor fi extinse asupra energiei, se va crea situaţia în care economia ungară va fi supusă unei presiuni insuportabile, în timp ce ruşii „nu vor avea, probabil, nicio apăsare”.

Ungaria a spus clar: Extinderea sancţiunilor asupra sistemului energetic este un mijloc inadecvat pentru a face astfel un pas în direcţia păcii, trebuie procedat altfel, pe cale negocierilor diplomatice. Viktor Orbán a mai subliniat: Dat fiind faptul că aceste propuneri revin din nou şi din nou, Ungaria trebuie să își susțină propriile interese naționale din nou și din nou la fiecare întâlnire internațională. Despre Polonia și Ungaria, criticate anterior, se vorbește astăzi cu „vocea celei mai mari aprecieri”. Toată lumea vede povara enormă pe care poporul polonez și ungar o poartă pe spate, cu două milioane și jumătate de refugiați sosind în Polonia, şi cu peste 500 sute de mii de refugiaţi veniţi în Ungaria.

Viktor Orbán a apreciat activitatea depusă de voluntari, de organizaţiile societăţii civile, de biserici pentru a ajuta pe refugiaţi, subliniind: Acum nu contează ce fel de dispute am mai avut cu ucrainenii, de exemplu, cu privire la minoritatea maghiară, pentru că acum ei au probleme şi de aceea îi ajutăm. Premierul a mai precizat că la Bruxelles a pledat pentru deschiderea cât mai curând posibil a resurselor financiare disponibile pentru Ungaria şi a sosit deja răspunsul Comisiei Europene, potrivit căreia primii 300 de milioane de euro pot fi accesaţi de Ungaria în condiţii mai flexibile, şi mai liber şi rapid în comparaţie cu accesarea banilor pentru obiectivele anterioare.

Ce spune despre Zelenski

Toate acestea se datorează voluntarilor noştri, această apreciere a fost câştigată de ţara însăşi, a declarat Viktor Orbán. Faptul că președintele ucrainean nu a fost mulțumit nici de NATO şi nici de UE, și s-a adresat personal șefului Guvernului ungar, Viktor Orbán astfel a comentat: Trebuie să-l înțelegem pe Volodimir Zelenski într-o situație ca aceasta, el dorește ca întreaga lume nu doar să-și împartă durerea, nu doar să-i ajute pe refugiați, ci să îmbrățișeze poziția ucraineană și să intervină imediat. Ucraina se află într-o situaţie grea, pe teritoriul său are loc un război, milioane de oameni sunt nevoiţi să părăsească ţara.

În opinia premierului, este un punct de vedere perfect de înțeles al ucrainenilor că ei cer ca NATO să intre în conflict, să îşi asume o luptă aeriană, să trimită arme. În acelaşi timp, „noi nu suntem ucraineni, nu suntem rusi, ci suntem unguri”, a precizat Viktor Orbán, care a adăugat: Pe lângă faptul că îi ajută pe toți ucrainenii aflați în dificultate, Ungaria nu vrea să se implice în acest război pentru că este împotriva intereselor naționale maghiare. Ungaria este de partea Ungariei.

Premierul Ungariei a mai menţionat: Ungaria este membră NATO, iar NATO este unită şi puternică. Ba mai mult, este foarte puternică. Mai puternică, decât Rusia. Dacă şi ungurii înşişi fac ce trebuie făcut, au o armată pe care o desfăşoară la graniță, şi dacă se vede că „suntem pregătiți să ne apărăm”, atunci ne vor ajuta şi celelalte state membre ale alianţei.

„Astfel, împreună suntem azi mai puternici decât oricine altcineva din lume”, a spus Orbán, adăugând că astăzi nu există o garanție de securitate mai mare.Conform tuturor calculelor umane, nu există azi un loc și o țară mai sigură pe Pământ decât țările statelor membre ale NATO, inclusiv Ungaria.

Dar acesta este un război şi este în apropierea noastră, de aceea „trebuie să fim raţionali”, calmul strategic, luciditatea, predictibilitatea, definirea precisă a intereselor ungare și acționarea în consecință sunt acum cruciale. Viktor Orbán a adăugat că are sentimentul că Ungaria a avut aceste virtuţii până acum.