Este cutremur total în Europa. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat că țara sa va deporta migranții care nu îndeplinesc condițiile de ședere.

De altfel, „invadarea” Austriei de către migranți care au trecut granițele ilegal a fost și una din temele care au scos România de pe lista țărilor candidate la Schengen.

„Pentru noi e clar: Cei care nu au șanse de azil în Austria trebuie să poată fi deportați înapoi în țara natală cât mai repede posibil.

Acordurile noastre cu alte țări și măsurile arată clar că frâna de azil în Austria este pornită și este deja în vigoare”, a scris Nehammer pe pagina sa de Facebook.

Karl Nehammer susține că există în evidență zeci de mii de migranți ilegali

Trebuie spus că Austria a respins aderarea României la Schengen în data de 8 decembrie, prin veto-ul din Consiliul JAI. La acel moment el a susținut că Poliția română are în evidență zeci de mii de migranți ilegali.

„Poziția Austriei este că trebuie să susținem România și Bulgaria. Nu este o problemă de țări împotriva altor țări, ci este o problemă de securitate. Avem în Austria peste 75.000 de persoane neînregistrate și știm că 20.000 de migranți ilegali traversează România.

Știm asta datorită investigațiilor poliției austriece. Acum trebuie să găsim o soluție pentru această problemă. Poliția română îi are în evidență pe acești oameni care sunt înregistrați în România”, a spus atunci austriacul.

Este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană

El a menționat că, în Austria, s-au înregistrat peste 100.000 de migranți, iar 75.000 nu erau înregistrați.

„Este un număr uriaș, este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană. Aceasta este problema și este necesar să spunem: nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună această problemă de securitate și cred că o vom face.”, a explicat, la acel moment, Karl Nehammer, răspunzând unor întrebări din partea jurnaliștilor români.

Veto-ul dat de Austria la aderarea Bulgariei și României la Acordul Schengen, care garantează libera circulație a persoanelor în interiorul țărilor Schengen, a provocat critici dure nu numai din partea țărilor în cauză, ci și din partea multor alte țări ale UE. Pentru Nehammer însă, ridicarea dreptului de veto ar fi posibilă doar după ce protecția frontierelor din Bulgaria și România ar fi fost îmbunătățită.