Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a iniţiat o nouă acţiune prin care le solicită judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) să pronunțe o hotărâre astfel încât procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) să finalizeze dosarul deschis pe numele ei de Secţia specială în urmă cu patru ani.
Procesul are stabilit termenul de dezbatere pentru marți, 17 ianuarie și are ca obiect „contestaţie durată proces”.
De ce nu a fost rezolvat cazul Laurei Codruța Kovesi?
Problema în acest dosar este că a fost deschis în decembrie 2018 de procuroarea Adina Florea de la Secţia specială, care între timp s-a pensionat. După desființarea Secției Speciale, dosarul a fost preluat de PÎCCJ.
Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi susține că are trei hotărâri ale ÎCCJ prin care procurorii sunt obligaţi să finalizeze acest dosar. Astfel, procurorii PÎCCJ trebuie fie îl clasează, fie o trimit în judecată. Cu toate acestea, se pare că procurorii ignoră acest caz.
Ce spune Laura Codruţa Kovesi?
În octombrie 2022, șefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi spunea că dosarul nu este închis de Parchetul General din dorinţa, probabil, „de a intimida alţi magistraţi din sistem”.
„Există trei hotărâri ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care se explică faptul că fie că tot ceea ce s-a făcut este nelegal şi trebuie închis, fie s-a stabilit un termen de finalizare a dosarului. În continuare, procurorii care au acest dosar ignoră nişte hotărâri definitive. Dosarul nu este închis (…)
Este foarte ciudat. Este foarte greu să îmi explic. Îmi este greu să explic atitudinea procurorilor ierarhic superiori (…) O să continui să aplic demersurile procedurale. Sunt trei hotărâri ale ÎCCJ care sunt ignorate.
Din martie 2019, nu s-a întâmplat nimic în dosar. În afară de plângeri şi demersuri instituţionale, pe care eu le-am făcut prin avocat, nu s-a întâmplat nimic (…). Este ţinut acolo, probabil în dorinţa de a intimida pe alţi magistraţi din sistem, de a-l arăta. Uitaţi ce vi se poate întâmpla (…)
Cred că este doar o încercare de a ţine presiunea pe procuror, de a arăta că, atunci când îţi faci treaba, este cineva care îţi va crea probleme”, a spus Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu pentru G4Media.ro.