Federația Asociațiilor de Români din Europa, împreună cu Cercul Cultural Romano Austriac Unirea, vor organiza duminică, 18 decembrie 2022, începând cu ora 13:00 o manifestație în fața Guvernului Austriei, în semn de protest privind votul Cancelarului Karl Nehammer împotriva intrării României în spațiul Schengen.
Protest al românilor din Austria în fața Guvernului de la Viena
Săptămâna trecută, în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, Austria a votat împotriva intrării României în spațiul Schengen în ciuda faptului că până acum întotdeauna a votat favorabil României.
„Prin votul negativ pentru intrarea României in spațiul Schengen, Austria i-a jignit nu doar pe cei 20 de milioane de români din țară, dar si pe cei peste 150 000 de români care locuiesc legal în Austria, contribuind la prosperitatea țării.
S-ar putea ca unele calcule făcute de Cancelarul Karl Nehammer, conform cărora un astfel de vot i-ar aduce o mână de voturi la alegerile din ianuarie, să fie greșite, ținând cont de faptul că i-a supărat profund și pe cei 50.000 de români de origine care au cetățenie austriacă și pe familiile lor care au drept de vot”, a declarat Daniel Tecu președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa.
Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost respinsă joia trecută, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, desfăşurat la Bruxelles, cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.
Principalele grupuri din PE, critice la adresa vetoului Austriei
Reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European au condamnat la Strasbourg, vetoul dat săptămâna trecută de Austria şi Ţările de Jos împotriva aderării Bulgariei şi a României la Spaţiul Schengen, subliniind că aceste două ţări merită să devină membre cât mai rapid întrucât au îndeplinit toate criteriile necesare.
Liderul grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), Manfred Weber, a afirmat că vetoul de săptămâna trecută dat de Austria a fost o eroare, care a provocat o frustrare justificată. El a accentuat că Spaţiul Schengen este o parte a identităţii europene, iar în actualul context legat de războiul din Ucraina, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de unitate.
Din partea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), Gabriele Bischoff a afirmat că ”refuzarea intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de către Austria şi Ţările de Jos a fost o greşeală considerabilă”.
Potrivit lui Jan-Christoph Oetjen, membru al grupului Renew Europe, faptul că Austria ”a închis uşa României şi Bulgariei pentru intrarea în Schengen este ruşinos”. ”Adevărul este că România şi Bulgaria aplică acquis-ul Schengen mult mai bine decât ţări aflate deja în Spaţiul Schengen”, a declarat Oetjen.