Undă de șoc în Europa. A pus stăpânire pe aproape tot continentul. Dezastru în zeci de țări

Europa

Sursă: Dreamstime

Pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii la nivel mondial după mai bine de un an de la debut. Peste 40 de țări europene se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de noi îmbolnăviri cu noile variante ale virusului.

Undă de șoc în Europa. Dezastru în zeci de țări europene

Noile tulpini ale noului coronavirus se extind. Potrivit ultimelor informații, tulpina britanică este prezentă în 43 dintre cele 53 de ţări europene, varianta africană a fost detectată în 26 de state, iar cea braziliană în 15 țări.

În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă cu privire la explozia de infectări de pe continent. Situația este din ce în ce mai gravă din punct de vedere al vaccinurilor.

Se pare că Italia, cu aprobarea Bruxelles-ului, a blocat exportul, în Australia, a unei tranşe de 250.000 de vaccinuri AstraZeneca, de la fabrica sa de lângă Roma. De menționat este faptul că, este pentru prima oară când se recurge la sistemul de control al exporturilor instituit de Comisia Europeană, ca o asigurare că marile companii farmaceutice îşi respectă contractele cu Uniunea Europeană.

Scott Morrison, prim-ministru Australia a precizat că înțelege situația din Italia, dar și nivelul ridicat de anxietate care domină în cele mai multe țări din Europa.

”În Italia, oamenii mor într-un ritm de 300 pe zi. Așa că pot înțelege, desigur, nivelul ridicat de anxietate care ar exista în Italia și în multe țări europene. Ei se află în situația unei crize de nestăvilit”, a spus acesta.

Totuși, premierul australian a cerut asigurări din partea Uniunii Europene că viitoarele livrări de vaccin nu vor mai fi blocate.

Cum arată situația în Germania

De menționat este faptul că, odată cu extinderea noilor tulpini, tot mai multe țări europene au început să accepte administrarea vaccinului AstraZeneca şi persoanelor de peste 65 de ani. Astfel, în Germania, oficialii le cer oamenilor să se imunizeze cu orice vaccin anti Covid le este oferit.

Lothar Wieler, Președintele Robert Koch Institute i-a îndemnat pe toți să se vaccineze, precizând că vaccinurile sunt eficiente și sigure.

”Vă îndemn, că în fiecare săptămână, dacă vi se oferă un vaccin, vă rog, vaccinați-vă! Vaccinurile sunt sigure și eficiente. Este valabil pentru toate vaccinurile disponibile în Germania”, a spus acesta.

În Ungaria, restricțiile dure continuă. Magazinele şi serviciile vor fi închise până pe 22 martie, iar grădiniţele şi şcolile generale nu se vor deschide mai devreme de 7 aprilie. Purtarea măştii rămâne obligatorie în aer liber.

De cealaltă parte, unele țări din Europa iau deja în calcul noi restricții din cauza temerii că unele variante ale virusului pot trece de bariera de anticorpi a organismului. Astfel, Israelul, Austria şi Danemarca au oficializat o alianţă al cărei obiectiv este dezvoltarea şi producerea de noi generaţii de vaccinuri anti-COVID.

Benjamin Netanyahu s-a declarat încrezător în gestionarea provocărilor aduse de pandemie.

”Credem că punând în comun resursele a trei ţări mici, dar foarte capabil, putem gestiona mai bine provocările”, a spus acesta.

Și Sebastian Kurz a precizat că toate sarcinile vor fi împărțite, iar producția de vaccinuri va deveni realitate.

”Producţia de vaccinuri implică multe etape, aşa că vom împărţi sarcinile între noi”, a spus el.