Update

Rusia a calificat luni drept „farsă” afirmaţiile SUA care au anunţat că dispun de „informaţii credibile” conform cărora forţele ruse au întocmit o listă cu ucraineni care să fie ucişi sau trimişi în lagăre de detenţie în caz de atac, invazie şi ocupare a Ucrainei de către Moscova.

„Este o farsă absolută. Este o minciună. Ştiu că este o invenţie completă. Această listă nu există. Este fals”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul său de presă zilnic, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Știrea inițială

Statele Unite ale Americii au avertizat ONU că deţin informaţii credibile cu privire la existenţa unei liste negre, întocmită de Moscova şi care conţine numele unor ucraineni pe care vrea să-i elimine în caz de invazie a ţării vecine, potrivit unei scrisori oficiale, consultată duminică de AFP.

Lista neagră a Moscovei

Ambasadoarea americană la ONU, Bathsheba Nell Crocker, i-a scris lui Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, subliniind detaliile despre „informaţii perturbatoare” colectate de SUA, relatează luni DPA.

„Suntem profund îngrijoraţi în legătură cu continuarea abuzurilor în materie de drepturi ale omului de către Rusia în părţi din Ucraina pe care deja le ocupă şi avem toate motivele să credem că aceste preocupări se vor multiplica în urma unei noi ofensive militare”, se arată în scrisoare.

În documentul citat se afirmă că Rusia plănuieşte asasinate ţintite, răpiri, detenţii nejustificate şi utilizarea torturii, vizându-i pe cei care se opun acţiunilor ruseşti, inclusiv disidenţi ruşi şi belaruşi în exil în Ucraina, jurnalişti şi activişti anticorupţie, precum şi populaţii vulnerabile.

„Mai exact, avem informaţii credibile ce indică faptul că forţele ruse alcătuiesc liste cu ucraineni identificaţi pentru a fi ucişi sau trimişi în lagăre în urma unei ocupaţii militare”, potrivit acestei scrisori citate de agenţia germană de presă.

Statele Unite au avertizat de asemenea că ele cred că forţele ruse vor folosi măsuri letale de dispersare a protestelor paşnice sau pentru a contracara ceea ce ele vor percepe drept rezistenţă din partea civililor. SUA nu şi-au dezvăluit sursele de informaţii, notează DPA.

La jumătatea lunii februarie, Kremlinul a acuzat SUA de „isterie” pe subiectul Ucraina, aminteşte AFP. Totodată, potrivit DPA, Moscova a respins în repetate rânduri planurile de a invada teritoriul ucrainean, în ciuda faptului că a concentrat aproximativ 150.000 de soldaţi de-a lungul graniţei cu această ţară, potrivit serviciilor de informaţii occidentale.

SUA, avertisment asupra unei invazii

De asemenea, duminică mai multe mass-media americane citând surse anonime din serviciile de informaţii spuneau că Statele Unite ar avea informaţii conform cărora ordinul de a invada Ucraina a fost transmis comandamentelor ruse.

Aceste informaţii l-ar fi determinat pe preşedintele Joe Biden vineri să se declare „convins” că preşedintele Vladimir Putin a decis să atace Ucraina, asigură Washington Post, citând surse anonime.

Solicitate de AFP, Casa Albă, Pentagonul şi Departamentul de Stat nu au confirmat şi nici nu au infirmat aceste informaţii care au apărut şi în alte mass-media americane.

Vineri, un oficial al Pentagonului a dat asigurări că peste 40% din forţele ruse aflate la graniţele Ucrainei se află acum în poziţie de atac, menţionând că „a început” faza de destabilizare a ţării.

Mişcări ale trupelor ruse spre graniţa cu Ucraina sunt observate încă de miercuri, potrivit acestui oficial.

Washingtonul avertizează de săptămâni întregi că Rusia va provoca un incident la graniţa cu Ucraina pentru a justifica o invazie.