Vladimir Putin, liderul Rusiei, acuzat la nivel mondial după ce a decis să invadeze Ucraina, este susținut de cine nu se aștepta! O serie de proteste importante, pentru susținerea Rusiei, se întâmplă chiar lângă România. Sârbii participă la manifestații pro război.
În timp ce o lume întreagă acuză Rusia de invazia nelegitimă din Ucraina, mii de sârbi cu steaguri rusești și poze cu Vladimir Putin au mărșăluit vineri seara prin capitala țării, Belgrad, o manifestație rară în Europa după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Protestul pro-Rusia vine în contextul în care Serbia se află într-un echilibru fragil între aspirațiile sale europene, parteneriatul cu NATO și apropierea sa istorică față de Rusia, transmite Reuters.
Sârbii de rând, mari simpatizanți ai Rusiei
Pentru mulți dintre sârbii de rând, amintirea bombardamentelor NATO din Serbia din anii 1990 este încă vie, iar faptul că Moscova s-a opus vehement în Consiliul de Securitate al ONU acțiunilor Alianței Nord-Atlantice la acea vreme îi face pe mulți dintre cetățenii țării vecine să simpatizeze Rusia, arată sursa citată.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, care are nevoie să își asigure voturile simpatizanților pro-ruși înaintea alegerilor de luna viitoare, a subliniat în ultimele zile în repetate rânduri sprijinul de lungă durată al Moscovei pentru Serbia în cadrul Consiliului de Securitate ONU, precum și faptul că Moscova nu recunoaște independența Kosovo, o provincie a Serbiei care și-a declarat independența față de Belgrad în 2008.
Aproximativ 4.000 de persoane au participat la marșul din capitala Serbiei. Oamenii s-au adunat în fața unui monument al țarului rus Nicolae al II-lea din centrul Belgradului, unde au cântat imnurile Rusiei și Serbiei.
„Este vorba despre salvarea omenirii. Aceasta este o luptă între bine și rău și știm, slavă Domnului, că mama Rusia va învinge”, a spus unul dintre participanți.
Printre protestatari s-au numărat și membri ai clubului de motociclism „Lupii nopții” din Rusia, despre care se știe că au legături strânse cu Putin și că au participat la conflictul din estul Ucrainei, de partea separatiștilor pro-ruși, în 2014.
Serbia a acordat totuși sprijin Ucrainei
Cu toate acestea, în Serbia există și sprijin pentru Ucraina, zeci de oameni protestând împotriva invaziei în fața Ambasadei Rusiei la începutul acestei săptămâni. Mai multe astfel de evenimente sunt așteptate în acest weekend la Belgrad.
Vineri, Vucic i-a transmis ambasadorului Ucrainei în Serbia că Belgradul respectă dreptul internațional și integritatea teritorială a Ucrainei și că este pregătit să ofere ajutor umanitar și să accepte refugiați. Serbia, care se bazează pe Moscova pentru nevoile sale energetice, s-a alăturat, de asemenea, statelor care au condamnat, în Adunarea Generală a ONU, atacul Rusiei, dar a refuzat să introducă sancțiuni împotriva Moscovei.
Vucic a declarat că țara sa este supusă unei presiuni intense pentru a-și armoniza politica externă cu cea a Uniunii Europene, organizație la care își propune să adere. Compania aeriană națională, Air Serbia, continuă să opereze zboruri între Belgrad și Moscova, ba chiar și-a suplimentat cursele, în contextul în care statele membre UE și-au închis spațiul aerian pentru aeronavele din Rusia.