Potrivit lui Karl Lauterbach, singura variantă de a opri criza medicală este vaccinarea, deoarece varianta Omicron se răspândește rapid. Lauterbach a spus că obţinerea imunităţii prin infectare este o „vaccinare murdară” şi nu o soluţie și că singura variantă pe care o avem în prezent este adoptarea unei scheme complete de vaccinare.

Se cere vaccinarea obligatorie în Germania

„Încă avem nevoie de vaccinare obligatorie. În caz contrar, infectarea cu Omicron este o vaccinare murdară pe uşa din spate. Să contăm pe faptul că toți se vor infecta mai devreme sau mai târziu şi vor deveno imuni ar cauza mari probleme”, a spus Lauterbach.

Varianta Omicron a virusului pare până acum a fi mai blândă decât variantele anterioare, dar oficialul a avertizat că „mulţi oameni s-ar îmbolnăvi grav, cu daune adesea permanente”, dacă Omicron ar fi lăsat necontrolat.

„Pentru copiii noştri ar fi un experiment absolut iresponsabil”, a spus el într-un tweet la începutul acestei săptămâni, potrivit DW, citat de Mediafax.

Ministrul a mai spus că este „naiv” să credem că „Omicron este sfârşitul pandemiei”.

„Vaccinarea obligatorie este, de asemenea, importantă pentru viitoarele variante care se pot dezvolta în continuare”, a spus el pentru Welt. „Infecţia cu Omicron nu îl face neapărat imun la următoarea variantă virală”.

Viitoarea variantă, un pericol uriaș

Lauterbach a avertizat, de asemenea, despre posibilitatea ca o variantă nouă, mai periculoasă, să înceapă să se răspândească.

„Imaginaţi-vă pentru o secundă că varianta Omicron este semnificativ mai mortală. În cazul acesta am fi în pericol existenţial acum. Nimeni nu poate garanta că nu se va dezvolta în curând o variantă mult mai periculoasă”, a explicat el.

Rata de vaccinare a Germaniei este mai mică decât cea din mai multe ţări europene: 71,5% din populaţie este complet vaccinată şi 40,9% au făcut doza booster. Guvernul cancelarului Olaf Scholz a stabilit un obiectiv de vaccinare de 80% şi speră să administreze 30 de milioane de vaccinuri booster până la sfârşitul lunii ianuarie.