Varianta Omicron bagă Germania într-o stare de panică, motiv pentru care autoritatea germană de vaccinare recomandă scurtarea la 3 luni a perioadei până la doza booster față de șase luni cât era în prezent.
STIKO, autoritatea germană în domeniul vaccinării, a recomandat în cursul zilei de marţi scurtarea de la şase la trei luni a intervalului între a doua doză de vaccin împotriva COVID-19 şi administrarea dozei booster. Decizia a fost luată în contextul răspândirii accelerate a variantei Omicron a coronavirusului, mult mai infecţioasă, anunță Reuters. Astfel, orice persoană cu vârsta de peste 18 ani ar trebui să primească o doză booster cu un vaccin cu ARN mesager la trei luni de la finalizarea schemei iniţiale cu două doze.
Anterior, recomandarea era ca până la administrarea booster-ului să se aştepte şase luni de la precedenta doză. În cazul vaccinului monodoză de la Johnson & Johnson, intervalul între administrări rămâne de patru săptămâni. De asemenea, STIKO a mai recomandat ca orice persoană de peste 12 ani care a trecut printr-o infecţie cu coronavirus să primească o doză de vaccin la cel puţin trei luni după vindecare. Recomandarea anterioară era de şase luni.
Vârstnicii şi persoanele cu boli cronice ar trebui să fie consideraţi prioritari pentru dozele booster, a mai indicat comitetul de vaccinare. În Germania, 70,4% dintre locuitori au primit două doze de vaccin împotriva COVID-19, iar 32,6% au primit şi booster-ul. Deşi datele rămân limitate, şase studii de laborator au arătat că schema iniţială de vaccinare nu este suficientă pentru a opri infectarea cu varianta Omicron, însă doza booster poate ajuta.
Proteste în Germania
Opozanţii măsurilor anti-coronavirus în vigoare au ieşit sâmbătă din nou în stradă în mai multe oraşe din Germania, iar în multe locuri s-au format contra-proteste. Câteva mii de oameni au ieșit în stradă în orașul-port Hamburg, apoi au mărșăluit prin centrul orașului. Au fost înregistrați aproximativ 8.000 de participanți. „Nu vaccinării obligatorii!” a fost scris pe pancarte făcute de sine, precum și „Luați-vă mâinile de pe copiii noștri”.
În orașul Düsseldorf, poliția a declarat că aproximativ 4.000 de protestatari au mărșăluit prin centrul orașului. Alianța „Dusseldorf ia atitudine” a înregistrat un contra-protest cu aproximativ 200 de participanți. Vaccinările pentru copii încep în Germania, în urma recomandărilor făcute de cel mai important organism de vaccinare din țară. Cu toate acestea, părinții au opinii împărțite în ceea ce privește asta. Anti-vaxerii luptă împotriva introducerii vaccinării obligatorii.
Demonstrații au avut loc și în centrul financiar Frankfurt pe Main, precum și în orașele din sud-vestul Karlsruhe și Freiburg. Poliția a spus că aproximativ 3.500 de persoane au mărșăluit prin centrul orașului Freiburg, iar unii participanți nu purtau măști obligatorii. Aproximativ 900 de oameni au ieșit în stradă în Karlsruhe pentru a protesta împotriva vaccinărilor obligatorii, în special pentru lucrătorii din domeniul sănătății, cum ar fi asistentele.
În Osnabrück, Saxonia Inferioară, aproape 2.000 de persoane au manifestat sub sloganul „Drepturile fundamentale nu sunt negociabile”, potrivit poliției. Aproximativ 1.900 de persoane au participat la un protest împotriva restricțiilor în Schwerin, capitala statului nordic Mecklenburg-Vorpommern, a declarat poliția. Protestatarii au mărșăluit pașnic prin centrul orașului.
La Berlin, în pofida interzicerii unei demonstraţii planificate, câţiva zeci de manifestanţi s-au adunat la Poarta Brandenburg. Participarea a fost redusă, printre ei aflându-se, potrivit poliţiei, numeroşi turişti care nu erau acolo pentru protest. Iniţial se anunţase că 2.000 de persoane vor mărşălui de la Poarta Brandenburg prin districtul guvernamental.
Germania are o rată de vaccinare relativ scăzută, cu doar 70% din populaţia totală inoculată împotriva virusului. Peste 6,76 milioane de cazuri şi 108.000 de decese au fost raportate de la începutul pandemiei.