Germania se află într-o poziție dificilă. Trebuie să ajute Ucraina fără a-și pune în pericol propria siguranță

Declarația sa a fost făcută într-o conferință a partidului său FDP (Partidul Liberal Democrat), care se desfășoară sâmbătă la Berlin, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ajuta Ucraina să câştige, dar limita responsabilităţii etice pune în pericol propria noastră securitate şi capacitatea de a apăra teritoriul NATO. Dar ceea ce este posibil trebuie întreprins cu pragmatism şi rapiditate, împreună cu partenerii noştri europeni”, a declarat Christian Lindner.

„Ucraina are nevoie de sprijin militar”

De asemenea, ministrul german de Finanțe s-a declarat favorabil susţinerii Ucrainei cu arme grele, dar cu condiţia ca Germania să nu devină parte a războiului.

„Ucraina are nevoie de sprijin militar şi pentru a fi victorioasă are nevoie şi de arme grele”, a spus el.

Totuși, acesta a respins criticile adresate cancelarului Olaf Scholz pentru aparenta reticenţă a guvernului de a livra arme grele pe câmpul de luptă, precum tancuri şi obuziere.

„Olaf Scholz este un lider responsabil care cântăreşte lucrurile cu grijă şi ia decizii pe această bază. Cancelarul are încrederea FDP şi de asemenea a grupului său parlamentar în Bundestag”, a completat Lindner.

Cu o zi înainte, întrebat despre reticenţa Germaniei de a livra armei grele Ucrainei, Scholz a spus că NATO trebuie să evite o confruntare directă cu Rusia care ar putea duce la un al Treilea Război Mondial. Acest sprijin fără echivoc din partea unuia dintre greii guvernului german intervine pe fondul criticilor continue adresate cancelarului de opoziţia conservatoare, dar şi în cadrul propriului partid liberal şi al Verzilor, altă formaţiune care face parte din guvernul de coaliţie german.

Luptele pentru uzina siderurgică Azovstal din Mariupol continuă

Un oficial ucrainean a declarat, sâmbătă, că armata lui Vladimir Putin vrea să ia cu asalt uzina, ultima redută a orașului distrus de armata rusă. Oficialul ucrainean mai spune că ultimele trupe ucrainene din acest oraș s-au refugiat în uzina siderurgică Azovstal. De asemenea, se crede că pe lângă acest trupe se numără și aproape 1.000 de civili care se ascund în adăposturile antiaeriene de sub complex. Printre aceștia se numără și soldați, pușcași marini și medici.

Potrivit consilierului prezidențial ucrainean, forțele armatei Rusiei încearcă să ia cu asalt această uzină, motiv pentru care atacurile aeriene au fost reluate. În urmă cu câteva zile, liderul de la Kremlin a anulat un asalt planificat asupra uzinei, însă a ordonat o blocare a complexului.

„Nu este nevoie să ne urcăm în aceste catacombe și să ne târâm în subteran prin aceste instalații industriale”, a declarat președintele rus, citat de Sky News. El a adăugat “blocați această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici măcar o muscă”.