Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale "Ion I.C. Brătianu" al Academiei Române, a declarat miercuri, 31 mai, că la 100 de ani de la Trianon, românii din Ungaria sunt "pe cale de dispariție".
„La 100 de ani de la Trianon, românii din Ungaria sunt pe cale de dispariţie. Sunt o specie, dacă vreţi, muzeală. Românii din Ungaria, şase, şapte, câţi mai folosesc limba română în administraţie, sunt de pus în muzee, ca să trecem pe lângă ei să spunem ‘uite aşa ar arăta românii din Ungaria’, cât mai sunt în viaţă, cei şase, şapte vorbitori de limbă română.
După care lucrurile se închid sub ochii noştri, ca să spun aşa”, a spus Dungaciu, moderatorul dezbaterii „La 100 de ani după Trianon, românii din Ungaria au dispărut. Care sunt efectele pentru relaţia Bucureşti – Budapesta?”, la Casa Oamenilor de Știință, în cadrul unei dezbateri dedicate românilor din Ungaria.
Potrivit Agerpres, Dan Dungaciu a subliniat că acest fapt „ridică o problemă tulburătoare, care nu ţine doar de relaţia bilaterală”.
Poporul român nu își asumă propria latinitate
Profesorul universitar a vorbit, de asemenea, despre lipsa de asumare a latinității poporului român.
„Dacă România nu-şi asumă latinitatea orientală, cum spunea Iorga, cine şi-o mai asumă în această parte a lumii?! Ce se întâmplă cu latinitatea orientală, cu românitatea orientală din Serbia, Ungaria, Bulgaria, mă rog, aromânii din Zona Balcanică, românii din Ucraina?! Dacă România nu se mai interesează de asta, evident că această dimensiune va fi ocultată.
N-ar fi fost rău ca un proiect care a fost gândit la un moment dat la Institutul Cultural Român, ‘Limba latină ca limba franca europeană’, să fie fost pus în act. Ideea de latinitate a României ar fi fost un element strategic important.
Şi prin această idee de latinitate şi limbă română, accesarea, dacă vreţi, a românilor de pretutindeni ar fi fost, iarăşi, o chestiune care merita făcută”, a adăugat acesta.
Lipsa de asumare va duce la dispariția românilor din Ungaria
Dan Dungaciu susține că această lipsă de asumare va duce la dispariția românilor din Ungaria.
„Ce se va întâmpla peste câţiva ani, dacă nu vom avea o minoritate română în Ungaria, în discuţia bilaterală, minoritatea maghiară fiind prezentă în România, minoritatea română nemaifiind prezentă în Ungaria.
Care este efectul acestor evoluţii istorice şi care sunt consecinţele strategice geopolitice?”, a întrebat profesorul universitar.