Deutsche Bank, o cunoscută bancă din Germania, a publicat recent studiul său anual privind insolvența. Veștile nu sunt deloc bune, mai ales în ceea ce privește companiile americane. Ce arată cel mai recent raport al băncii din Germania?
Deutsche Bank a publicat studiul său anual privind insolvența, indicând că un val de neplată a datoriilor corporative se anunță la orizont în Statele Unite ale Americii (SUA) și în Europa. Acest val iminent este parțial atribuit ciclului de înăsprire monetară – cel mai rapid din ultimii 15 ani. Potrivit analizei Deutsche Bank, se anticipează că ratele de neplată vor atinge cel mai înalt punct în trimestrul patru din 2024.
Banca preconizează că cele mai mari rate de neplată vor ajunge la 9% pentru obligațiunile americane cu randament ridicat, 11,3% pentru creditele cu efect de levier din SUA, 4,4% pentru obligațiunile europene cu randament ridicat și 7,3% pentru creditele europene.
Riscurile unei recesiuni globale au fost accentuate de creșterile agresive ale ratelor dobânzilor implementate de principalele bănci centrale, inclusiv de Rezerva Federală a SUA. Aceste măsuri au fost luate pentru a reduce inflația, dar au contribuit la creșterea riscului în peisajul economic global.
Germania, cea mai mare economie din Europa, a intrat într-o perioadă de recesiune.
Deutsche Bank estimează că o potențială rată maximă de neplată de 11,3% pentru creditele din SUA ar fi aproape de maximul istoric. Această rată este comparabilă cu rata maximă de neplată de 12% observată în timpul crizei financiare globale din 2007-2008 și cu rata de 7,7% înregistrată în timpul bulei tehnologice din SUA de la sfârșitul anilor 1990.
Riscurile de nerambursare, mai mari pentru companiile americane
Riscul de neîndeplinire a obligațiilor de plată în rândul companiilor europene pare să fie relativ mai scăzut în comparație cu cel din Statele Unite ale Americii (SUA). Acest lucru este atribuit unei proporții mai mari de obligațiuni cu un rating mai ridicat, disponibilității sprijinului fiscal european și nivelurilor mai scăzute de îndatorare în sectoarele cu creștere rapidă, cum ar fi tehnologia.
Potrivit Deutsche Bank, sectorul imobiliar de pe piața europeană a obligațiunilor cu randament ridicat se confruntă cu cea mai mare presiune. Acesta constituie mai mult de jumătate din totalul datoriilor europene cu randament ridicat.
Unele riscuri ar putea fi atenuate
Deutsche Bank a observat că injecția de capital proaspăt de către proprietarii de capital privat, măsurile de stimulare fiscală din Europa și reducerile de dobândă de către băncile centrale ar putea atenua anumite riscuri și ar putea preveni cel mai grav rezultat.
Cu toate acestea, potrivit Deutsche Bank, aceste măsuri nu ar fi suficiente pentru a preveni un scenariu în care ratele de neplată continuă să crească, ceea ce reprezintă o așteptare de bază, arată Reuters.