Avertisment teribil pentru milioane de oameni! FMI a spus-o clar: Guvernele ar trebui să lase prețurile să crească
FMI a îndemnat guvernele europene să transfere costurile în creștere ale energiei către consumatori pentru a încuraja „economisirea energiei” și trecerea la o energie mai ecologică, protejând în același timp gospodăriile mai sărace.
Guvernele europene care au încercat să protejeze gospodăriile de creșterea vertiginoasă a costurilor prin controale de preț, reduceri de taxe și subvenții „ar trebui să permită ca întreaga creștere a costurilor combustibililor să se transfere către utilizatorii finali pentru a încuraja economisirea energiei și renunțarea la combustibilii fosili”, a declarat directorul adjunct din cadrul departamentului european al FMI.
Scriind miercuri pe blogul FMI, Oya Celasun a adăugat că, în același timp, guvernele ar trebui să instituie măsuri de ajutor pentru a sprijini gospodăriile cu venituri mici – care sunt cel mai puțin capabile să facă față creșterii prețurilor la energie – ca „o prioritate”.
Prețurile de consum al energiei cresc cu o rată anuală de aproape 40% în zona euro și de 57% în Marea Britanie, reflectând creșterea prețurilor angro la gaze și petrol după invazia Rusiei în Ucraina. Acest lucru afectează drastic venitul disponibil al gospodăriilor.
Gospodăriile mai sărace sunt extrem de afectate
Gospodăriile mai sărace, care cheltuiesc o parte mai mare din banii lor pe electricitate și gaz, sunt deosebit de afectate.
Prin urmare, FMI a îndemnat guvernul să treacă de la măsuri de sprijin de amploare la măsuri de ajutor specifice.
Printre măsurile existente se numără plafoanele prețurilor la energie în Franța, Spania și Portugalia, reducerile de taxe pe electricitate în Germania și Țările de Jos, subvențiile pentru energie în Italia și Grecia și certificatele de energie în Germania și Regatul Unit.
Cu toate acestea, „în condițiile în care combustibilii fosili vor rămâne probabil scumpi o perioadă de timp, guvernele ar trebui să lase prețurile cu amănuntul să crească pentru a promova conservarea energiei, protejând în același timp gospodăriile mai sărace”, a declarat Celasun.
Măsurile ample țin cererea globală de energie ridicată
Măsurile existente de sprijin pe scară largă nu numai că întârzie ajustarea necesară la șocul energetic, dar mențin cererea globală de energie și prețurile mai mari decât ar fi fost în caz contrar, a avertizat FMI.
În multe țări, costul combaterii creșterii prețului energiei va depăși 1,5% din producția economică în acest an, din cauza măsurilor ample de susținere a prețurilor, a estimat FMI.
Acest lucru este mai scump decât compensarea integrală a creșterii costului vieții pentru cele mai sărace 20% din gospodării, pe care FMI a estimat-o la aproximativ 0,4% din produsul intern brut în medie pentru 2022.
Andrew Kenningham, economist la Capital Economics, a prezis că guvernele europene se vor îndrepta către un sprijin mai bine direcționat în lunile următoare „pur și simplu pentru că costurile subvențiilor energetice universale vor deveni prohibitive”.
FMI a evidențiat Marea Britanie, alături de Estonia, unde costurile de trai pentru cele mai sărace 20% din gospodării ar urma să crească de aproximativ două ori mai mult decât costul pentru cei mai bogați.
Celasun a mai spus că, din moment ce se așteaptă ca prețurile să rămână ridicate timp de mai mulți ani, „argumentele pentru sprijinirea întreprinderilor sunt în general slabe”.
Ea a declarat că este „adecvat” ca guvernele să sprijine companiile în timpul unei creșteri de scurtă durată a prețurilor, deoarece, în caz contrar, acest lucru ar putea duce la falimentul întreprinderilor viabile. Acest lucru ar fi valabil în special dacă Europa s-ar confrunta cu o întrerupere completă a fluxurilor de gaz și dacă țările ar trebui să raționalizeze temporar gazul pentru industrie.
Cu toate acestea, ea a adăugat că, în cele mai multe cazuri, a fost dificil să se pună în aplicare o schemă de sprijin bine direcționată fără a introduce distorsiuni și fără a diminua stimulentele pentru conservarea energiei.
Kenningham a remarcat faptul că FMI a oferit doar un sprijin limitat pentru impozitele excepționale excepționale pe producătorii de energie electrică, dar a declarat că, în opinia sa, „cazul este foarte puternic în cazul în care companiile obțin profituri excepționale datorită sistemului de prețuri marginale”, scrie Financial Times.