Directorul CIA, William Burns, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a fost cu mult sub așteptările lui Vladimir Putin și de aceea crede că președintele rus va trece la o escaladare a operațiunilor militare. Burns a făcut aceste declarații și ca fost ambasador al SUA în Rusia între anii 2005- 2008.
Șefii serviciilor de informații din SUA au fost audiați de o comisie a Congresului, în care au analizat ultimele evoluții din Ucraina, dar și ceea ce ar putea urma. Oficialii americani și analiștii care urmăresc situația spun că armata rusă ar avea nevoie de o forță de câteva ori mai mare decât cea actuală pentru a menține o ocupație susținută a Ucrainei.
”Cred că, în acest moment, Putin este supărat și frustrat. Probabil că va dubla miza și va încerca să distrugă armata ucraineană, fără a ține cont de victimele civile„, a mărturisit Burns în fața Comisiei de Informații a Congresului SUA.
„Planificarea și presupunerile sale militare s-au bazat pe o victorie rapidă și decisivă”, a adăugat el.
Burns a fost unul dintre șefii serviciilor de informații ale SUA care au fost audiați de Comisie, în legătură cu amenințările la nivel mondial, potrivit NPR.
Putin și-a bazat războiul pe patru presupuneri false
Șeful CIA a mai spus că Putin și-a bazat războiul pe patru presupuneri false: a crezut că Ucraina este slabă, că Europa este preocupată de alte lucruri și nu va reacționa puternic, că economia Rusiei este pregătită să reziste sancțiunilor și că armata Rusiei a fost modernizată și poate lupta eficient.
„S-a dovedit că se înșeală din toate punctele de vedere”, a spus Burns, fost ambasador al SUA în Rusia din 2005 până în 2008.
Șeful CIA se așteaptă ca Putin să intensifice operațiunile militare, în timp ce ucrainenii vor continua să reziste cu înverșunare. Rezultatul probabil, spune el, se va vedea în „următoarele săptămâni” de luptă pentru controlul orașelor Ucrainei, inclusiv al capitalei Kiev.
„Performanța armatei ruse a fost în mare parte ineficientă”, a spus Burns despre Putin. ”În loc să pună mâna pe Kiev în primele două zile ale campaniei, așa cum prevedea planul său, după aproape două săptămâni încă nu au reușit să încercuiască complet orașul”, explică el.
Rusia a suferit pierderi grele
Date exacte privind numărul victimelor sunt însă greu de găsit. Ministerul rus al Apărării a anunțat săptămâna trecută că 498 de soldați ruși au fost uciși și aproape 1.600 au fost răniți.
Șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, generalul de armată Scott Berrier, a declarat că cea mai bună estimare a sa este că numărul morților în rândul armatei ruse au crescut și este undeva între 2.000 și 4.000.
În paralel, șeful serviciilor de informații naționale, Avril Haines, a declarat că planurile pe termen lung ale lui Putin pentru Ucraina sunt încă incerte. „Ceea ce nu este clar în această etapă este dacă Rusia va continua să urmărească un plan maximalist de a captura toată Ucraina sau cea mai mare parte a țării”, a spus Haines. „Dacă vor urma planul maximalist, probabil că va fi dificil pentru ruși să dețină și să controleze teritoriul ucrainean și să instaleze un regim durabil pro-rus la Kiev”.
Putin nu are un plan politic durabil pentru rezistența acerbă a ucrainenilor
Burns consideră și că Putin nu pare să aibă un plan definit pentru ceea ce va face mai departe dacă forțele ruse ar prelua controlul asupra Ucrainei.
„Provocarea cu care se confruntă – și aceasta este cea mai mare întrebare care planează acum – este că nu Putin nu are un plan politic durabil pentru ceea ce va continua să fie o rezistență acerbă din partea ucrainenilor”, a spus Burns.
Mulți analiști se așteptau ca Rusia să comită atacuri cibernetice ample împotriva Ucrainei, dar, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat pe scară largă. Cu toate acestea, șeful Agenției Naționale de Securitate, generalul Paul Nakasone, a spus că agenția sa urmărește cu atenție lucrurile.