Un semnal de alarmă vine din Germania. Cancelarul german, Olaf Scholz, se teme ca nu cumva un Al Treilea Război Mondial să înceapă dintr-un moment în altul. Într-un interviu acordat lui Der Spiegel, oficialul german a fost întrebat de ce Germania nu a livrat Ucrainei armament greu.

În acest sens, el a subliniat faptul că NATO, și orice altă țară membră trebuie să rămână atente în acest război. Mai exact, Scholz menționează că trebuie evitată o confruntare militară directă cu Rusia, în contextul în care acest lucru ar putea declanșa un al treilea război mondial.

În cadrul aceluiași interviu care a fost publicat vineri, oficialul german a mai fost întrebat de ce crede că livrarea tancurilor ar putea duce la război nuclear. În acest sens, cancelarul german a precizat că nu există nicio regulă care să precizeze când Germania ar putea fi considerată parte a războiului din Ucraina.

”Consecințele unei erori ar fi dramatice”

„De aceea este cu atât mai important să luăm în considerare fiecare pas cu mare atenție și să ne coordonăm îndeaproape unul cu celălalt”, a spus Scholz, potrivit Reuters.

Totodată, el a ținut să sublinieze faptul că, pentru el personal, cea mai mare prioritate o reprezintă evitarea unei escaladări contra NATO. „Evitarea unei escaladări contra NATO este o prioritate de top pentru mine”, a mai adăugat el.

Cancelarul Germaniei a adăugat că acesta este și motivul pentru care preferă să nu se uite pe sondaje și să nu se lase iritat de apelurile stridente venite până acum. Olaf Scholz a mai subliniat faptul că o simplă eroare în acest conflict militar ar putea avea consecințe dezastruoase.

„De aceea nu mă concentrez pe sondaje și nu mă las iritat de apeluri stridente. Consecințele unei erori ar fi dramatice.”, a spus cancelarul german.

Germania și petrolul rusesc

Menționăm faptul că Germania este una dintre țările care nu este de acord cu propunerile UE privind interzicerea livrărilor de petrol rusesc. Berlinul anunța în urmă cu câteva zile că nu susține interzicerea imediată și totală a livrărilor de petrol rusesc.

Pe de altă parte, Germania a adăugat că va fi dispusă să le întrerupă în anumite condiții pe care le discută acum cu Comisia Europeană, fără a da însă semne că vrea să renunțe definitiv la gazul rusesc.

În ceea ce privește importurile de petrol, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a spus că acestea „vor fi înjumătățite până la vară și vor fi reduse la zero până la finalul anului”.