Strănepoata lui Nikita Hrușciov este de părere că Rusia și Occidentul sunt mai aproape de un război nuclear decât în timpul crizei rachetelor din Cuba. Această opinie a fost exprimată de Nina Hrușciov, potrivit Sky News.
Nepoata celui care a fost lider al Uniunii Sovietice a avertizat că războiul din Ucraina este mai periculos deoarece niciuna dintre părți nu pare pregătită să „dea înapoi”.
„Ceea ce a salvat cu adevărat lumea la acea vreme a fost faptul că atât Hrușciov, cât și Kennedy, indiferent ce credeau despre ideologia celuilalt și nu erau de acord cu ea, și nu au vrut să cedeze și să clipească primii, totuși, atunci când a apărut amenințarea unui potențial conflict de orice fel, au dat imediat înapoi. Suntem mai aproape de mai multe probleme, nucleare, decât în orice alt mod, pentru că nu văd astăzi nicio parte, în special partea rusă, dând înapoi, și asta este ceea ce mă sperie cel mai mult”, a spus Nina Hrușciova pentru BBC.
Nina Hrușciova, despre actualul război: Ucraina este un pion
Hrușciova a mai spus că este „clar” că actualul conflict este un război prin intermediari între Occident și Rusia, în care Ucraina este „într-o oarecare măsură un pion”.
Nikita Hrușciov a fost un om politic rus care a condus Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. A ocupat funcția de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice între 1953 și 1964, și pe cea de președinte al Consiliului de Miniștri între 1958 și 1964. Potrivit Wikipedia, Hrușciov a rămas în istorie pentru destalinizarea Uniunii Sovietice, pentru susținerea primelor progrese ale programului spațial sovietic și pentru mai multe reforme de un relativ liberalism în unele arii ale politicii interne. Colegii de partid l-au înlăturat de la putere în 1964, înlocuindu-l cu Leonid Brejnev ca secretar general al PCUS și cu Alexei Kosîghin ca premier.
Criza rachetelor cubaneze a fost o confruntare între Uniunea Sovietică și Statele Unite în legătură cu rachetele nucleare sovietice din Cuba. Criza a început la 14 octombrie 1962 și a durat 38 de zile, până la 20 noiembrie 1962. Această criză a fost privită ca fiind momentul când Războiul Rece a fost foarte aproape să devină război nuclear și să se transforme în Al Treilea Război Mondial. Estimarea făcută chiar de președintele John F. Kennedy a fost că probabilitatea unui război nuclear a fost aproape 50%. În timpul crizei, în afara rachetelor, au fost deplasați și câteva mii de soldați sovietici. Conform unor date furnizate de ministerul apărării, un număr de 64 de soldați sovietici și-au pierdut viața.