Rusia trimite o undă de șoc în toată Europa! Mișcarea rușilor pune pe toată lumea în corzi: Este un moment periculos
Rusia a anunţat joi efectuarea unor exerciţii planificate în Marea Neagră, cu participarea unor grupuri tactice navale din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, în timp ce Ucraina a denunţat vehement desfăşurarea aplicaţiilor în apropierea coastei sale de sud, acuzând Moscova că, prin manevrele sale, a făcut ‘practic imposibilă’ navigaţia în Marea Neagră şi în Marea Azov, relatează Reuters.
Şase nave de desant ruseşti din cadrul flotelor Nordului şi din Marea Baltică au sosit joi la Sevastopol, oraş-port în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014) unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră în vederea actualelor manevre. Acestea au venit din Marea Mediterană.
Rusia a anunţat încă de luna trecută că Forţele sale maritime vor organiza o serie de exerciţii de amploare implicând toate flotele sale în ianuarie şi februarie, de la Pacific la Atlantic, în cea mai recentă demonstraţie de forţă pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina, mai scrie presa internațională.
Acţiunile Rusiei ‘demonstrează o nerespectare flagrantă a regulilor şi principiilor dreptului internaţional’, a subliniat Ministerul de Externe ucrainean, menţionând că autorităţile de la Kiev vor colabora cu partenerii lor pentru a pregăti un răspuns.
”Astfel de acţiuni agresive ale Federaţiei Ruse ca parte a războiului său hibrid împotriva Ucrainei sunt inacceptabile”, se mai spune în comunicat.
Departamentul de Navigaţie şi Oceanografie (UNiO) al Ministerului Apărării rus a anunţat miercuri seara că Rusia va închide trei zone mari în apele Mării Negre şi o zonă mai mică la vest de coasta Crimeii din cauza exerciţiilor militare în cursul cărora sunt programate lansări de rachete şi tiruri de artilerie, a indicat Andrii Klimenko, directorul Institutului de Studii Strategice ale Mării Negre (un think tank ucrainean) şi redactor-şef al BlackSeaNews, citat de Lb.ua.
Rusia blochează transportul maritim în zonă
Acelaşi expert citat de Ukrainska Pravda afirmă că Rusia blochează practic transportul maritim în zone mari de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre şi Azov.
Astfel se blochează accesul navelor ucrainene spre strâmtoarea Kerci, care asigură trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, perturbându-se navigaţia acestora de-a lungul celei mai mari părţi a coastei ucrainene a Mării Negre.
Interdicţia urmează să intre în vigoare la 13 februarie, 21:00 (ora Kievului), urmând să dureze până pe 19 februarie, la aceeaşi oră.
Rusia nu a blocat până în prezent tronsoane atât de mari pe unde trec rute maritime importante către porturile ucrainene, susţine Andrii Klimenko.
”Este foarte asemănător cu pregătirile pentru ceva de genul unei ‘blocade maritime’ a porturilor ucrainene. Despre care am avertizat încă acum doi ani… Acest lucru trebuie oprit. La cel mai înalt nivel internaţional”, subliniază Klimenko pe pagina sa de Facebook.
”Nu există coridoare pentru trecerea navelor comerciale. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii opt ani. Marea Neagră în partea de nord-vest este blocată până la limita apelor teritoriale ale Ucrainei (12 mile, graniţa maritimă), iar în Marea Azov – de la coasta Crimeii ocupate până la coasta ţinutului Krasnodar”, potrivit expertului ucrainean.
NATO avertizează că acesta este un moment periculos
Secretarul general al NATO a intervenit în această situație și spune că momentul este unul periculos pentru securitatea Europei. Într-o conferință de presă cu cu premierul britanic Boris Johnson, Jens Stoltenberg a anunțat că miniştrii apărării din cadrul Alianţei vor discuta săptămâna viitoare „despre o întărire a securităţii în partea de sud-est a Alianţei, prin constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre”.
„Ne vom apăra şi proteja toţi aliaţii. O nouă agresiune a Rusiei (împotriva Ucrainei) ar conduce la o întărirea a prezenţei NATO, nu la o diminuare”, a dat el asigurări.
Stoltenberg a subliniat că Rusia trebuie să aleagă între o soluţie diplomatică la criza privind Ucraina sau sancţiunile economice ale Occidentului şi o prezenţă militară sporită a forţelor NATO în ţările din estul Europei care sunt membre ale Alianţei.
„Rusia are de făcut o alegere: fie o soluţie diplomatică, pentru care suntem dispuşi să stăm la masa (negocierilor), fie o confruntare, dar atunci va plăti un preţ ridicat”, a declarat el, adăugând că ”Vor exista sancţiuni economice. Va fi o prezenţă militară sporită a NATO în flancul estic al Alianţei, iar Marea Britanie este o parte importantă a acestui lucru”.
Mai mulţi membri ai Alianţei au decis să aloce mai multe resurse pentru forţa de reacţie rapidă a NATO, ceea ce „va permite să avem întăriri rapide şi o capacitate de reacţie crescută”, a precizat Stoltenberg.