Cercetătorii din Europa sunt îngrijorați în privința mutațiilor mult mai contagioase ale coronavirusului. Una dintre mutații, cunoscută ca „tulpina engleză” ar putea deveni în curând majoritară în Franţa. Epidemiologii din echipa de consilieri științifici ai Guvernului francez avertizează că acest lucru s-ar putea întâmpla în jurul datei de 1 martie, după cum transmite stirileprotv.ro.
Pe de altă parte, în Anglia sunt în curs de desfășurare teste în masă, pentru a determina gradul de răspândire a „tulpinii sud-africane”.
În acest context, veștile despre vaccinul AstraZeneca nu sunt tocmai cele mai bune. Se pare că acesta oferă o protecție „limitată” împotriva formelor medii de COVID-19, provocate de „varianta sud-africană” a coronavirusului. Cel puțin așa o arată datele preliminare ale unui studiu clinic la care au participat puțin peste 2.000 de voluntari.
De asemenea, în cadrul studiului, nu a putut fi evaluat corespunzător efectul serului împotriva formelor grave de boală, care necesită spitalizare, pentru că participanții la studiu au fost în general adulți tineri și sănătoși.
Vaccinul AstraZeneca ar trebui adaptat
Compania AstraZeneca consideră însă că vaccinul său poate proteja împotriva formelor severe. Asta pentru că activitatea anticorpilor ce neutralizează virusul, după imunizarea cu AstraZeneca, a fost echivalentă cu răspunsul imunitar în cazul altor seruri anti-Covid, care au demonstrat deja protecția contra formelor grave ale bolii.
„Datele din studiile noastre cu vaccinul ChAdOx1 în Regatul Unit arată că vaccinul nu protejează doar împotriva virusului pandemic originar, ci protejează şi împotriva noii variante B.1.1.7, care a provocat o creştere a incidenţei bolii de la sfârşitul lui 2020 în Marea Britanie”, a afirmat Andrew Pollard, investigatorul şef al studiului realizat de Oxford.
Un purtător de cuvânt a mai spus că AstraZeneca și Universitatea Oxford au început să adapteze vaccinul lor împotriva variantei sud-africane. Iar un nou ser împotriva versiunilor mutante ale virusului ar putea fi gata de livrare în toamnă, dacă va fi necesar.
Sarah Gilbert, unul din cercetătorii care au dezvoltat vaccinul, a subliniat că, deşi acesta are eficacitate contra variantei britanice, el ar trebui adaptat pentru o viitoare tulpină.
„Lucrăm cu AstraZeneca pentru a optimiza procesul cerut de o modificare de tulpină dacă va deveni necesar”, a adăugat ea.
Rezultatele, publicate în forma pre-print şi care nu au fost încă supuse procedurii de peer-review, prezintă şi o analiză recentă ce arată că vaccinarea provoacă o reducere a perioadei de incubaţie şi a încărcăturii virale, ceea ce se poate traduce într-o scădere a transmiterii bolii, mai spune Universitatea Oxford.