Ne așteaptă o iarnă dificilă! Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de energie

Așadar, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, a spus la conferinţa anuală a organizației că Europa s-ar putea confrunta iarna viitoare cu o penurie de energie, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a adâncit criza energetică din regiune.

„Sunt în mod special îngrijorat de piaţa gazelor naturale … dacă va fi o iarnă lungă şi grea, vom vedea multe zile dificile”, a declarat şeful IEA, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Chiar dacă guvernele şi companiile caută acum să-şi asigure livrări alternative de energie, este tot atât de important ca autorităţile să ia măsuri pentru a reduce cererea, a spus șeful organizației. În cazul în care europenii reduc temperaturile în locuinţele lor cu două grade Celsius, sunt economisiţi 20 miliarde metri cubi de gaze naturale, echivalentul volumelor care vin din Rusia către Europa prin Nord Stream 1, a completat acesta.

Amintim că agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Vom avea suficient gaz în iarna viitoare

În altă ordine de idei, europarlamentarul Cristian Bușoi a spus că vom avea suficient gaz în iarna viitoare și vom fi protejați de cei care folosesc sursele de energie ca armă de șantaj.

„Sunt onorat că am condus negocierile pentru acest Acord ca președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, alături de colegul meu Jerzy Buzek, negociator din partea Parlamentului European”, a scris Cristian Bușoi pe pagina sa de Facebook.

„Acordul sau proiectul de lege pe care l-am convenit în această dimineață cu Comisia Europeană și Consiliul urmărește să securizeze UE din punct de vedere energetic, astfel încât gospodăriile și companiile să aibă suficient gaz pentru următorul sezon rece. Țintele noastre, pe care le-am discutat deja în Comisia pentru Energie, sunt chiar și mai ambițioase de atât. Pentru 2023 va fi obligatoriu să creștem la 90% aprovizionarea și să protejăm astfel și mai bine cetățenii de posibilele șocuri din piață”, a spus europarlamentarul PNL.