Valorile toxice au fost de 2-3 ori mai mari decât cele normale
Așadar, hărțile de monitorizare a calității aerului indică zone roșii în țări ca Polonia, Slovacia, Serbia, Ungaria, zona de vest a Ucrainei și România. În acest context, Garda de Mediu a informat miercuri că s-au înregistrat valori ridicate ale indicatorilor PM 10 şi PM 2,5 în câteva localităţi din ţară.
De asemenea, verificările au arătat că acestea au fost determinate de acumularea poluanţilor generaţi de traficul rutier şi de încălzirea rezidenţială cu combustibil solid, pe fondul unor condiţii meteorologice.
„În condiţiile în care, în cursul serii de ieri şi pe parcursul zilei de astăzi, echipamentele de monitorizare a calităţii aerului ale reţelei naţionale de monitorizare (RNMCA) au indicat valori ridicate ale indicatorilor PM 10 şi PM 2,5 în câteva localităţi din ţară, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au verificat punctele în care senzorii RNMCA au indicat depăşiri ale principalilor parametrii monitorizaţi. Pe toată durata zilei de astăzi, echipele de comisari din cadrul Comisariatului General al GNM, ai Comisariatului Judeţean Ilfov şi al Municipiului Bucureşti au efectuat patrulări pentru a identifica arderi ilegale de deşeuri sau alte surse de poluare care ar putea afecta calitatea aerului”, a informat Garda de Mediu într-o postare realizată pe Facebook.
Totodată, instituția subliniază că patrulările vor continua și în perioada următoare.
„În timpul verificărilor din teren, comisarii de mediu au constatat că aceste valori au fost determinate de acumularea la nivelul solului a poluanților generați de traficul rutier și de încălzirea rezidențială cu combustibil solid, pe fondul unor condiții meteorologice nefavorabile dispersiei emisiilor de particule (cer acoperit, umiditate ridicată/ceață, calm atmosferic). Patrulările vor continua și în perioada următoare.
În situaţia în care observaţi incendieri cu degajări puternice de fum, vă rugăm să apelaţi imediat numărul de urgenţă 112. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va informa, pe lângă echipele de pompieri, şi echipele de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu”, a conchis sursa menționată.
Unii activiști de mediu au ajuns la concluzia că situația este determinate de scumpirea gazului, deoarece multe persoane se încălzesc cu lemn şi cărbune iar focul duce la degajări mari de fum. De exemplu, peste 40% din gospodarii aflați în România se încălzesc cu lemn, la care se adaugă arderile de deşeuri.