Este răsturnare de situație în războiul din Ucraina, asta după ce gruparea paramilitară rusă Wagner, aflată la ordinul lui Vladimir Putin, a convins grupul armat șiit Hezbollah să se alăture războiului din Ucraina, de partea Rusiei.

Informația a fost transmisă vineri de trustul Al-Arabiya, cea mai mare televiziune în limba arabă din lume, conform Novaya Gazeta.

Potrivit înțelegerii încheiate cu rușii, Hezbollah va trimite 800 de luptători în Ucraina. Organizația militară ar fi început deja recrutarea în orașul Quseir din Siria.

Astfel, primii combatanți șiiți trimiși de Hezbollah vor fi transferați cu avionul din Damasc în regiunea Gomel din Georgia. De acolo, aceștia vor porni spre Ucraina. Transferul primilor 200 de luptători islamiști va avea loc pe 29 martie, anunță presa din Rusia.

În Orientul Mijlociu, implicarea Hezbollah este prezentată ca o acțiune împotriva unui președinte cu rădăcini evreiești, Volodomir Zelenski, care este sprijinit de Israel. Vestea vine în contradicție flagrantă cu afirmațiile secretarului general Hezbollah, Hassan Nasrallah, care declara săptămâna trecută că organizația nu ia în calcul să se implice în evenimentele din Ucraina.

Totuși, Hezbollah a mai spus în trecut că nu va lupta în Siria, Bosnia, Palestina, Yemen și Irak, dar până la urmă au trimis combatanți în aceste zone. Hezbollah are peste 100.000 de combatanți și este considerată de numeroase state, printre care SUA și Israel, ca fiind o organizație teroristă.

Rusia a modificat strategia în război

Vladimir Putin a modificat strategia în plin război, iar occidentalii sunt de părere că acest lucru se datorează dificultăţilor operaţionale întâmpinate pe frontul militar din Ucraina. Armata rusă se retrage în Donbas și există mai multe explicații.

„Rusia recunoaşte că nu poate continua operaţiunile militare pe mai multe axe în mod simultan”, afirmă un oficial occidental, sub protecţia anonimatului, conform BBC News.

Reacția Occidentului vine la scurt timp după ce Ministerul rus al Apărării a semnalat posibilitatea diminuării ofensivei militare. Aceași sursă mai spune și că cel mai probabil, Rusia își dorește menţinerea trupelor în zonele separatiste din Donbas dincolo de linia de contact stabilită prin acordurile anterioare actualului război din Ucraina.

„Sper că livrările de armament de către Occident vor avea o contribuţie semnificativă în favoarea forţelor militare ucrainene”, a declarat un alt oficial occidental.

Ce așteptări are Rusia?

O reacție în acest sens a venit și din Rusia. Într-un interviu acordat pentru Reuters, un funcţionar diplomatic occidental activ în Moscova a afirmat că anunțurile Rusiei sunt motivate de raţiuni de imagine publică internă şi internaţională şi, probabil, anticipează reducerea ofensivei militare în Ucraina.

„Obiectivele lor de război sunt mai ample decât zona Donbas, dar actualele forţe rămân divizate şi lansează atacuri prost-coordonate pe multiple fronturi, iar trupele sunt nepregătite.

Eu am anticipat refocalizarea eforturilor pe Donbas, dar, în contextul în care Vladimir Putincontinuă să aibă o retorică maximalistă, trebuie să observăm mai multe date pe teren”, a argumentat acesta, sub protecţia anonimatului.