Situație tensionată în Ungaria, la granița cu Serbia și România. Recent, guvernul de la Budapesta a decis să întărească frontierele de sud ale Ungariei şi să protejeze securitatea maghiarilor care locuiesc în zonă. Astfel, vor fi desfăşurate noi unităţi de grăniceri după ce sute de mii de miranți s-ar îndrepta spre Ungaria.

Undă de șoc în Ungaria. Alertă la granițele României

Vestea a fost anunțată vineri de prim-ministrul Viktor Orbán într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Facebook, protrivit agenției de presă maghiară MTI.

“Vom înfiinţa unităţi de grăniceri pentru a asigura securitatea dumneavoastră, în colaborare cu poliţia”, le-a transmis Orban maghiarilor.

Astfel, într-o primă etapă, 2 200 de grăniceri vor fi instruiţi şi activaţi, a transmis Viktor Orbán. Acesta a adăugând că numărul acestora va fi mărit ulterior la 4 000. El a şi semnat decretul privind această măsură. Liderul maghiar a mai informat şi despre şedinţa guvernului de joi, care a durat peste zece ore, motivul fiind situaţia războiul din Ucraina care ameninţă nu doar economia, ci şi securitatea țării.

Orban a explicat că s-a constatat că aprovizionarea cu alimente a numeroase ţări africane este în pericol. Se aşteaptă ca această criză alimentară să crească şi mai mult presiunea migraţionistă la frontierele sudice ale ţării. Sute de mii de migranţi ilegali s-ar putea îndrepta spre Ungaria şi Europa în următoarele săptămâni şi luni, a spus el.

“Primele semne ale acestei intensificări le simţim deja, numărul persoanelor care trec ilegal frontiera a crescut”. Acţiunile lor devin din ce în ce mai violente, chiar brutale. Au avut loc deja ciocniri armate de partea sârbă a graniţei, soldate cu victime. Nu sunt rare cazurile când migranţii încearcă să pătrundă în Ungaria folosind arme”, a mai explicat Viktor Orbán.

Planul lui Orban pentru a scăpa de recesiune

Nu vom gestiona criza în detrimentul agriculturii, a declarat Viktor Orbán la ședința constitutivă a adunării naționale a delegaților Camerei Naționale a Agriculturii, care a avut loc la Budapesta, anunță MTI.

Prim-ministrul ungar a subliniat că în situația dificilă actuală există o logică politică, care se manifestă în mai multe țări occidentale, conform căreia se dorește să se transfere povara crizei asupra sectorului agricol.

Potrivit acestuia, deși Ungaria dispune de mijloace limitate pentru a contracara inflația, economia ungară are șansa de a găsi o cale de ieșire din criza economică, chiar și în actualul context dificil. Premierul Viktor Orban a afirmat că țările V4 au șanse reale de a ieși nevătămate, adoptând o politică economică inteligentă, chiar și dintr-o recesiune europeană generală.

„Așa ceva nu se va întâmpla niciodată în Ungaria, nu vom gestiona criza în detrimentul agriculturii. (…) Dacă țările de la Visegrád [Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia] sunt capabile să își traseze o cale independentă, diferită de cea a Bruxelles-ului, este posibil să rămână neatinse de recesiunea europeană”, a spus premierul ungar.