După ce a înregistrat cea mai mare rată a inflației din toată Uniunea Europeană, Ungaria se confruntă cu tot mai multe probleme.
Potrivit Rador, așa-numitul subsistem central al bugetului de stat al Ungariei, calculat fără administrațiile publice locale, a înregistrat un deficit de 3.466,4 miliarde de forinți până la sfârșitul lunii noiembrie, a anunțat Ministerul Finanțelor din Ungaria, într-un comunicat de presă publicat joi, notează infostart.hu.
Ungaria se confruntă cu un deficit bugetar
Bugetul central a înregistrat un deficit de 3.367,2 miliarde de forinți, fondurile de asigurări sociale un deficit de 389,7 miliarde de forinți, iar fondurile separate de stat un excedent de 290,5 miliarde de forinți.
Din raport reiese faptul că după majorările de pensii de 5% în luna ianuarie și de 3,9% în iulie, pensiile și indemnizațiile care urmează să fie majorate în concordanță cu acestea au continuat să crească în noiembrie, cu 4,5%. Majorarea suplimentară s-a aplicat tuturor beneficiarilor de pensii sau de asistență socială a pensiilor.
Acestora li s-a aplicat, de asemenea, majorarea din ianuarie și iulie. Majorarea suplimentară a fost inclusă în cuantumul beneficiului, iar acest lucru ce înseamnă o creștere totală a pensiei de 14% în acest an. Creșterea suplimentară a pensiilor din noiembrie a însemnat un total de 217 miliarde de forinți.
Ungaria a înregistrat cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană
Astăzi, Ungaria a înregistrat cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană. În luna noiembrie a acestui an, inflația a ajuns la 22,5%, potrivit datelor publicate joi dimineață de Biroul Central de Statistică din Ungaria (KSH).
Din aceste date reiese că prețurile energiei pentru gospodării au crescut cu 65,9%. De asemenea, prețurile alimentelor au crescut în medie cu 43,8% într-un an. Bunurile de consum de folosință îndelungată s-au scumpit cu 14,4%, băuturile alcoolice și tutunul cu 13,8%, iar „alte articole”, cum ar fi combustibil, medicamente și consumabile de uz casnic, cu 11,3%. Serviciile sunt cu 9% mai scumpe, iar îmbrăcămintea cu 8%, informează Rador.
Prețurile la alimente au crescut, de asemenea. De exemplu, ouăle s-au scumpit cu 102,9%, pâinea cu 81,8%, produsele lactate cu 79,0%, brânza cu 78,8%, untul și crema de unt cu 77,3%, pastele uscate cu 70,8%, făina și produsele de cofetărie cu 69,1%, margarina cu 60,3%, carnea de pasăre cu 54,4%, produsele de patiserie cu 54,0%, iar laptele cu 52,9%.
Acum, Ungaria are cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană, mai mult decât Letonia (21,7%), Estonia (21,4%) și Lituania (21,4%). Inflația a atins 16,4% în Polonia, 15,5% în Republica Cehă, 15,1% în Slovacia, 14,8% în Bulgaria, 13,5% în România și 12,7% în Croația.