Cinci cetățeni din Republica Moldova sunt investigați după ce au intrat în vizorul autorităților. Doi dintre ei au fost reținuți și plasați în arest în decembrie 2022, în timp ce restul persoanelor sunt bănuite.
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) informează că aceștia au fost recrutați de serviciile speciale ale unui stat terț, pentru a-i asista pe angajații acestora în acțiuni de destabilizare și de schimbare violentă a orânduirii constituționale în stat.
Conform Codului Penal, aceste acțiuni reprezintă „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republica Moldova” și sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.
Mai multe persoane sunt cercetate de spionaj
De asemenea, în vizorul oamenilor legii au intrat și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Republica Moldova.
Codul Penal stabilește pentru aceste fapte pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 12 la 20 de ani.
Acțiunile, care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin, sunt investigate începând din 2020, a transmis Serviciul de Informații și Securitate (SIS).
Maia Sandu a lansat acuzații grave la adresa Rusiei
Anterior, Maia Sandu a lansat acuzații grave la adresa Rusiei, susținând că planul lui Vladimir Putin de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul țării nu este unul nou.
„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul, datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate”, a afirmat Maia Sandu.
Potrivit acesteia, în perioada octombrie-decembrie 2022, Poliția și SIS au intervenit în mai multe cazuri și au oprit mai multe tentative de violență, dar, din informațiile Serviciilor, urmează o nouă acțiune de destabilizare a Republicii Moldova.
Din informațiile SIS, autorii care plănuiesc atacul vor miza pe mai multe forțe interne și „în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”.
„Scopul este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău cu una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a mai spus Maia Sandu.