Japonia a decis vineri să adauge 36 de persoane și 52 de organizații legate de Rusia pe lista de sancțiuni impuse din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, în condițiile în care războiul dă puține semne de încetare, amenințând securitatea în Europa și Asia.

Sancțiunile, care includ înghețarea activelor și interzicerea exporturilor de către firmele japoneze, vizează politicieni, ofițeri militari, oameni de afaceri, companii din Rusia și regiuni din estul și sudul Ucrainei și alții.

Măsura a fost luată în contextul în care guvernul premierului Fumio Kishida își propune să exercite mai multă presiune asupra Rusiei în acest an, Japonia prezidând Grupul celor șapte națiuni industrializate care au condus eforturile internaționale de menținere și consolidare a măsurilor punitive împotriva Moscovei.

Decizia de vineri vine după ce Rusia a lansat joi atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, ucigând cel puțin 11 persoane, în urma promisiunii Germaniei și Statelor Unite de a furniza tancuri care ar putea ajuta Kievul să contracareze o nouă ofensivă rusă.

„Având în vedere situația din jurul Ucrainei și pentru a contribui la eforturile internaționale de a asigura pacea, Japonia va implementa interdicții de export în conformitate cu alte națiuni importante”, a declarat Ministerul japonez al Economiei Comerțului și Industriei într-un comunicat de presă.

Noile sancțiuni intră în vigoare de la data de 3 februarie

Printre noile sancțiuni, Japonia va interzice, începând cu 3 februarie, livrările de articole către 49 de organizații din Rusia care ar putea fi folosite pentru a spori capacitatea militară a Moscovei.

Acestea vor include produse care variază de la tunuri de apă, echipamente de explorare a gazelor și echipamente pentru semiconductori până la vaccinuri, echipamente de inspecție cu raze X, explozibili și roboți, a declarat ministerul.

„Este necesar ca comunitatea internațională, inclusiv G7, să se unească și să răspundă la criză cu o rezoluție decisivă” pentru a proteja pacea și ordinea globală, a declarat vineri secretarul-șef adjunct al cabinetului Seiji Kihara, în cadrul unei conferințe de presă.

De când Rusia a invadat Ucraina vecină, în urmă cu aproape un an, Tokyo a impus sancțiuni economice Moscovei, la fel ca și țările occidentale, cum ar fi înghețarea activelor președintelui Vladimir Putin și ale băncii centrale a țării.

Prim-vicepremierul rus Andrey Belousov, ministrul rus al justiției Konstantin Chuychenko și ministrul adjunct al apărării Mikhail Mizintsev se numără printre cei care au fost adăugați recent pe lista de sancțiuni japoneze, scrie Japan Times, citând Kyodo.