Un virolog britanic susține nici mai mult, nici mai puțin, că utilizarea Molnupiravirului ar putea face mult mai mult rău decât bine, provocând apariția unor noi variante, mai periculoase, ale SARS-CoV-2, scrie site-ul Science.

William Haseltine, virolog la Universitatea Harvard, cunoscut pentru studiile privind HIV și proiectul genomului uman, sugerează că prin inducerea mutațiilor virale, Molnupiravirul ar putea stimula apariția unor noi variante virale mai periculoase decât cele de azi.

”Nu îmi pot imagina ceva mai periculos”

„Puneți în circulație un medicament, care este un puternic mutagen, într-un moment în care suntem extrem de îngrijorați de noile variante ale virusului”, spune Haseltine. El și-a manifestat îngrijorarea într-o postare pe blogul publicației Forbes, adăugând: „Nu-mi pot imagina ceva mai periculos”, adaugă el.

El observă că pacienții cărora li se prescriu antibiotice și alte medicamente nu parcurg  adesea o schemă completă de tratament, o practică riscantă care poate permite germenilor rezistenți să supraviețuiască și să se răspândească.

Coronavirusurile pot supraviețui cu ajutorul mutațiilor induse de Molnupiravir

Haseltine se teme că, dacă pacienții cu COVID-19 se simt mai bine după câteva zile și încetează să mai ia Molnupiravir, mutanții virali vor supraviețui și, eventual, se vor răspândi la alții.

„Dacă aș încerca să creez un virus nou și mai periculos la oameni, aș da o doză de Molnupiravir persoanelor infectate”, spune Haseltine.

La baza îngrijorării lui Haseltine se află studii care arată că coronavirusurile pot supraviețui cu ajutorul mutațiilor induse de Molnupiravir.

Riscul este doar ipotetic

Alți virologi sunt de părere că îngrijorarea nu trebuie ignorată, dar, deocamdată, este una  ipotetică.  „Nu cred că suntem în situația de a bloca un medicament care salvează vieți din cauza unui risc care e ipotetic”, spune Aris Katzourakis, expert în evoluție virală la Universitatea din Oxford.

Daria Hazuda, expert în boli infecțioase al companiei Merck, spune că nu există nicio dovadă că persoanele care iau Molnupiravir generează viruși cu mutații noi și periculoase. La pacienții care au finalizat cursul de 5 zile al medicamentului, „nu am observat niciun virus infecțios”– cu atât mai puțin variante mutante”, spune Hazuda.

Mai probabil, spun alți experți, ar fi ca utilizarea Molnupiravirului să ducă la apariția unui virus care nu mai este mortal sau transmisibil, dar este rezistent la medicament, un rezultat comun pentru agenții antiinfecțioși.

Ce au arătat testele clinice ale pilulei Merck

Datele din testele clinice arată că Molnupiravirul poate înjumătăți riscul de deces sau de spitalizare când este administrat la începutul bolii.

Medicamentul, care va fi denumit Lagevrio în Marea Britanie, este conceput pentru a introduce erori în codul genetic al virusului care provoacă COVID-19 și trebuie luat de două ori pe zi timp de cinci zile, conform prospectului.