În urmă cu câteva săptămâni, banca americană JP Morgan a lansat un avertisment apocaliptic. Potrivit băncii americane, dacă Rusia ar opri complet exporturile de petrol, șocul pentru economia mondială ar putea fi atât de mare încât ar duce la o creștere și de patru ori a prețului petrolului, care poate ajunge și la 400 de dolari barilul.

În acest moment, prețul este de aproximativ 100 de dolari barilul. Ținând cont că lumea este încă extrem de dependentă de petrol, șocul asupra economiei mondiale ar fi mult mai grav decât în ​​anii 70 și ar arunca lumea într-o recesiune profundă, subliniază publicația.

The Independent amintește că Rusia a oprit furnizarea de gaze naturale către Europa, prin conducta Nordstream 1, ca parte a întreținerii de rutină. Se presupune că va fi doar pentru o perioadă scurtă, dar guvernul german se teme că Rusia ar putea închide robinetul definitiv.

Putin a început deja să reducă transporturile de gaze către Europa în ultimele luni, lucru care a provocat creșterea continuă a prețurilor. Nu va fi greu de văzut cum ar putea evolua acest lucru și de ce impactul ar fi catastrofal.

Creșterea prețurilor va ajunge la niveluri „stratosferice”

De când a invadat Ucraina, Rusia a câștigat în continuare miliarde de dolari din petrol și gaze, datorită prețurilor mai mari. Prețurile petrolului și gazelor sunt stabilite la nivel internațional, iar pe această piață Rusia este un jucător dominant.

Deoarece livrările mondiale au atins deja limitele, o interdicție decisă de Rusia ar duce instantaneu la creșterea prețurilor la niveluri „stratosferice”, așa cum le-a numit JP Morgan.

Publicația notează că, în vreme de Statele Unite au suficiente provizii, Europa este încă dependentă de Rusia. Industria germană și cea italiană ar fi paralizate de costurile mai mari ale energiei și mii de companii ar ajunge în faliment.

Milioane de oameni ar deveni șomeri, iar facturile la energie ar crește vertiginos, la niveluri nesustenabile. Milioane de oameni nu și-ar mai permite să-și prepare hrana sau să conducă mașini.

A transformat deja combustibilii fosili în armă

Vladimir Putin a folosit deja combustibilii fosili pe post de armă când a oprit aprovizionarea cu gaze către mai multe țări europene pentru că nu au vrut să plătească în ruble.

De asemenea, a întrerupt exporturile ucrainene de cereale pentru a crește prețurile în întreaga lume. Gazele naturale rivalizează acum cu petrolul, devenind combustibilul care modelează geopolitica.

Bursele s-ar prăbuși și mii de companii ar da faliment

Unii cred că ar fi o nebunie să-și taie propria sursă de venit, dar guvernul rus are deja rezerve suficiente de numerar.

Întrerupând brusc aprovizionarea, Putin ar produce un șoc colosal economiilor europene dependente de petrol și gaze. Bursele s-ar prăbuși și mii de companii ar da faliment din cauza imposibilității de a-și permite aprovizionarea cu energie.

Milioane de oameni și-ar pierde locurile de muncă, iar Occidentul și-ar pierde voința politică de a trimite bani în Ucraina. Astfel, Putin ar câștiga, subliniază The Independent.

Se mai poate face ceva?

Publicația spune că încă se mai poate face ceva pentru evitarea unui dezastru. Guvernele occidentale ar putea emite ordonanțe de urgență pentru a dezvolta surse solare și eoliene la scară industrială.

Ar putea deschide calea pentru implementarea rapidă de parcuri solare și eoliene. De asemenea, se pot acorda mai multe subvenții pentru cumpărarea de vehicule electrice, reducând dependența de petrolul străin.