Ministrul de Externe britanic Gillian Keegan a declarat că anunțul lui Putin de miercuri dimineață reprezintă o „escaladare îngrijorătoare” a războiului din Ucraina, care a început la sfârșitul lunii februarie.
Amenințările trebuie luate „în serios”
Ea a adăugat că amenințările ar trebui luate „în serios”, în condițiile în care Ucraina începe să facă progrese, recuperând zone deținute anterior de Rusia.
„Este clar că este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios, pentru că, știți, nu suntem în control. Într-adevăr, nu sunt sigură că nici el nu este în control. Aceasta este în mod evident o escaladare„, a spus ea.
Întrebată care este mesajul ei pentru ucraineni, Keegan a declarat pentru Sky News: „Suntem alături de voi – vă vom ajuta cât de mult putem”.
Prim-ministrul Liz Truss a promis ieri un sprijin suplimentar pentru Ucraina.
Mobilizarea, un semn de slăbiciune
Pe de altă parte, referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec pentru Rusia, a declarat Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, după discursul președintelui Vladimir Putin.
„Referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec pentru Rusia. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a anexa teritoriu ucrainean și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a postat Brink pe Twitter.
Amintim că, președintele Vladimir Putin a anunțat, într-un discurs, mobilizarea parțială în contextul conflictului din Ucraina și a amenințat Occidentul cu armele nucleare deținute de Rusia, mai performante decât ale Vestului.
Mobilizare militară parţială în Rusia
Vladimir Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru „operaţiunea militară specială” în Ucraina, ale cărei obiective nu s-au schimbat, a asigurat el.
În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este „eliberarea” Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit „sub jugul” Ucrainei.
Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de „datoria lui morală” să-i protejeze pe locuitorii de aici de „neonaziştii” aflaţi la putere la Kiev.
Preşedintele rus a afirmat că ţara sa nu face decât să răspundă agresiunii Occidentului, care, potrivit lui, supune Moscova unui „şantaj nuclear”.