Fenomenul La Niña – echivalentul rece al lui El Nino – provoacă o răcire a unei părți a apelor de suprafață ale Pacificului, influențând ciclul precipitaţiilor şi clima anumitor regiuni ale lumii. Un nou studiu, publicat în revista Nature Communications, susține că este de așteptat ca schimbările climatice să multiplice și să grăbească evenimentele provocate de El Niño și La Niña, până în anul 2030, scrie Popsci.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat ultimii 70 de ani de date privind temperatura suprafeței mării din Oceanul Pacific. Ei au folosit aceste date pentru a modela schimbările în El Niño – Oscilația Sudică (ENSO) alături de proiecțiile anticipate ale încălzirii globale continue.

ENSO reprezintă cea mai semnificativă fluctuație a climei Pământului, de la an la an și poate fi un factor major al provocării inundațiilor și secetelor în întreaga lume.

El Nino şi La Nina, factori determinanți ai sistemului climatic planetar

Fenomenele El Nino şi La Nina sunt factori determinanți ai sistemului climatic planetar, dar nu sunt singurii. Răcirea cauzată de fenomenul La Nina încetinește temporar creșterea temperaturilor globale, dar nu va opri sau inversa tendința de încălzire pe termen lung, susțin autorii studiului. Studiile anterioare au sugerat că aceste evenimente pot varia, în funcție de locul în care temperaturile calde sau reci ale oceanului se înregistrează în Pacific.

Influența schimbărilor climatice asupra El Niño și La Niña, detectabilă mult mai devreme decât s-a crezut

Potrivit autorilor, acest nou studiu a încercat să descrie modul în care schimbările climatice vor influența evenimentele El Niño și La Niña și unde ar putea fi detectate aceste schimbări ale modelelor meteorologice.

Modelele lor au descoperit că influența schimbărilor climatice asupra El Niño și La Niña, sub forma schimbărilor de temperatură la suprafața oceanului în Pacificul de Est, va fi detectabilă în opt ani, cu aproape 40 de ani mai devreme decât se credea anterior, riscând să provoace evenimente meteorologice și mai extreme.

Întreaga lume trebuie să fie pregătită

Potrivit co-autorului studiului, Wenju Cai, cercetător la CSIRO, a fost greu de identificat unde se va produce schimbarea cea mai puternică, deoarece oscilația ENSO este foarte complexă și variabilă.

„Cu toate acestea, studiul nostru arată că efectul schimbărilor climatice, care se manifestă ca modificări ale temperaturii suprafeței oceanului în Pacificul de Est, va fi evident în aproximativ opt ani”, scrie Cai.

Studiul constată că Australia trebuie să se pregătească pentru mai multe inundații și secete, iar întreaga lume trebuie să fie pregătită pentru efectele asupra sănătății umane, producției alimentare, economiilor globale și multe altele.