Salariile în sectorul bugetar vor fi majorate cu 8 la sută, din iunie, deoarece au fost identificate fondurile necesare, a declarat, aseară, Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru portofoliul Finanţelor în Guvernul premierului desemnat, Victor Ponta.
Salariile vor creşte cu opt la sută din iunie, iar pensionarii vor primi tot din iunie înapoi, lunar, banii viraţi la asigurările de sănătate, a spus Georgescu, precizând că discuţiile de sâmbătă cu FMI, CE şi Banca Mondială vor continua până noaptea târziu, însă vor fi discutate detalii de ordin tehnic privind acest subiect. ”S-au identificat sume suplimentare care să poată majora deficitul bugetar, astfel încât să poată fi menţinute promisiunile făcute de USL cu privire la salarii şi pensii. Acesta este un semnal bun pentru continuarea reformei şi macrostabilităţii”, a arătat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Deficitul bugetar convenit în Memorandumul de politici macroeconomice cu Fondul este de 1,9 la sută din PIB, dar analiştii consideră că este loc de o creştere a deficitului chiar până la 3,5 la sută din PIB, în cazul în care salariile ar fi majorate până la 16 la sută pe parcursul anului 2012. Florin Georgescu a mai spus că Executivul va emite, până la data de 25 mai, actul normativ ce permite creşterea veniturilor salariaţilor bugetari şi ale pensionarilor. ”Până în 25 mai va fi emis acel act normativ care permite majorarea veniturilor salariaţilor bugetari şi ale pensionarilor. În acea lege vom găsi mai multe detalii, pentru că aici nu am avut posibilitatea, neavând la dispoziţie datele şi specialiştii care lucrează în Ministerul Finanţelor, în Ministerul Muncii.Vom găsi datele care spun mai mult, respectiv în luna iunie cu 8% (majorare a salariilor n.r)”, a afirmat Florin Georgescu.
Potrivit acestuia, mesajul la finalizarea negocierilor ”este important din două puncte de vedere: s-a încheiat un acord ce continuă politicile de stabilitate macroeconomică, de ajustări sectoriale,care practic asigură stabilitatea economică şi financiară a României, asigură finanţarea externă a României, pentru că România consumă mai mult decât produce şi trebuie să se împrumute, dar nu se putea împrumuta în condiţii rezonabile fără acest acord, pe de o parte. Pe de altă parte, a doua concluzie, s-au găsit soluţii pentru rezolvarea celor două probleme asumate de USL şi anume problema salariaţilor bugetari şi a pensionarilor”.
Sursa: Agerpres