Unde a început pandemia? Cheia e la China
Raportul oferă teorii privind modalitățile prin care o infecție a trecut de la animale la oameni, dar nici măcar un singur animal-sursă dintre miile testate pozitiv pentru SARS-CoV-2. Anchetatorii nu au efectuat nici o investigație de tip criminalistic privind posibilitatea unei scăpări dintr-un laborator. Originea pandemiei rămâne în ceață. Găsirea răspunsului este la fel de importantă și de dificilă ca și până acum.
Întregul exercițiu e umbrit de puterea nebănuită a partidului-stat chinez de a influența concluzia investigației. China a dezmințit insistent posibilitatea ca virusul să fi scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan, care efectua experimente riscante de tip GoFR pe coronaviruși ai liliecilor. Acestea implică modificarea genomului viral pentru a-i conferi noi proprietăți, inclusiv abilitatea de a infecta celulele pulmonare ale unor șoareci de laborator modificați genetic pentru a reacționa similar cu celulele pulmonare umane. Conform raportului OMS-China, cu ocazia unei vizite din 3 februarie la Institut „zvonurile unei scăpări din laborator au fost categoric infirmate de directorul laboratorului”.
Nu a fost raportată nicio infecție
Directorul afirmă că laboratorul a lucrat cu aproximativ 13.000 de mostre în decurs de trei ani. „Nu a fost raportată niciodată vreo infecție.” Întregul personal e testat și toate rezultatele sunt negative, a declarat el. Un membru al echipei OMS, doctorul Dominic Dwyer din Australia, a declarat marți presei: „Cred că noi suntem satisfăcuți în privința faptului că nu a existat nici o dovadă evidentă în privința vreunei probleme”. Dar el a admis că echipa nu a efectuat o investigație criminalistică privind o posibilă scăpare din laborator. Oare acum va permite China una? Reticența Chinei nu face decât să alimenteze suspiciunile cum că are ceva de ascuns.
Investigația comună – 17 oameni de știință chinezi și 17 internaționali care au lucrat 28 de zile în ianuarie-februarie – a dat peste multe necunoscute frustrante. În căutarea de indicii la primele cazuri din Wuhan, 233 de instituții medicale au verificat 76,253 de dosare medicale privind boli respiratorii contractate în octombrie-noiembrie 2019 și a identificat 92 de cazuri care ar fi putut fi Covid-19. Dar când au fost testate, nici unul nu a ieșit pozitiv. În piața alimentară Huanan din Wuhan se vindeau fructe de mare și animale sălbatice, dar nu se poate trage „nici o concluzie fermă” în privința rolului ei, întrucât au existat și cazuri de infectare fără vreo legătură cu piața, afirmă raportul.
Nicio probă de infecții la animale
Analiza genomului viral și datele epidemiologice nu arată „nici o concentrație evidentă de cazuri” datorată „expunerii la carne crudă sau la animale cu blană”. Raportul precizează: „Prin testarea extensivă a produselor animaliere din piața Huanan nu s-a găsit nici o probă de infecții la animale”. Au fost colectate peste 80.000 de mostre de la animale sălbatice, animale de fermă și păsări de fermă din 31 de provincii ale Chinei și nici una nu a testat pozitiv la virus, nici înainte și nici după pandemie, scrie The Washington Post.
Cercetătorii chinezi și cei ai OMS insistă că modalitatea cea mai probabilă prin care virusul a trecut la om a fost de la un animal, fie direct, fie indirect, de la altă specie. Ei au apreciat că o scăpare din laborator e „o cale extrem de improbabilă”. Însă directorul general al OMS, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, e în dezacord cu echipa, declarând că ipoteza scăpării din laborator „necesită mai multe investigații”. El a afirmat că toate ipotezele rămân pe masă și că e gata să detașeze specialiști pentru noi investigații.
China are răspunderea de a-și deschide porțile. Acesta nu e un joc al învinuirilor, ci o anchetă esențială privind cauza actualei pandemii, una care poate face mai puțin probabilă o nouă pandemie.
Sursă foto: Dreamstime