Primele zece companii, care au obţinut subvenţii totale în valoare de 29 de milioane de euro în campania din 2013 prin Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS), sunt deţinute de fermieri din judeţele Brăila, Vaslui, Teleorman, Galaţi și Tulcea.
„Aproximativ 50% din suprafaţa agricolă din România este deţinută de fermierii mari. Circa 1% din fermierii din România deţin o suprafaţă de 5,2 milioane de hectare din cele 10 milioane de hectare agricole. Există un număr mare de agricultori care deţin suprafeţe foarte mici“, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Constantin a mai arătat că 8.600 de fermieri deţin terenuri agricole cu suprafeţe între 50 şi 100 de hectare, iar 13.100 de agricultori au peste 100 de hectare fiecare.
Potrivit datelor furnizate de APIA, la solicitarea Capital, SC Agricost SRL, unde acţionar majoritar este Constantin Duluţe, a încasat subvenţii pe suprafaţă în valoare de 9,7 milioane de euro. În acelaşi timp, Comcereal, firmă controlată de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a obţinut de la APIA 4 milioane de euro. Pentru campania de plăţi pe suprafaţă din 2013, omul de afaceri Ioan Niculae a încasat 2,6 milioane de euro, prin intermediul S.C. Interagro Thomas Gostner, acţionarul majoritar al SC Delta-Rom Agriculture SRL, a primit anul trecut, 2,3 milioane de euro, prin plăţile directe pe suprafaţă. Compania Agrocov, deţinută de Andrei Banaga şi Ion Bujor, a încasat cea mai mare subvenţie din judeţul Galaţi şi anume 2,2 milioane de euro.
Cel mai mare subvenţionat din Ialomiţa este compania Zimbrul SA, care a obţinut, în campania 2013, circa 1,7 milioane de euro prin SAPS. În Timiș, cea mai importantă subvenţie a primit-o firma Cross Wind, administrată de Koefoed Hans Henrik Brandt şi Rosgaard Bent: 1,6 milioane de euro.
Laoun Youssef şi Sarkis Sarkis deţin firma Maria Trading din Călăraşi, care a obţinut o subvenţie de la APIA de 1,4 milioane de euro. Și Cervina, firma lui Andrei, fiul omului de afaceri Mihai Anghel, a obţinut, anul trecut, subvenţii în valoare de 1,4 milioane de euro. În județul Alba, cel mai important fermier este Ioan Popa, fondatorul şi directorul general al companiei Transavia. Suma primită de acesta de la APIA a fost de 1,3 milioane de euro.
Campania 2014
În ceea ce priveşte campania de plăţi din acest an, agricultorii au primit avansul de 69 de euro pentru un hectar la începtul acestei luni, dar reprezentanţii APIA nu ne-au putut dezvălui numele companiilor subvenţionate. Numărul cererilor eligibile pentru campania 2014 este de 1 milion, pentru o suprafaţă de 9,93 milioane de hectare. Aceste cifre sunt similiare cu cele din campania precedentă. Plafonul alocat din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) pentru SAPS, în campania 2014, este de 1,36 miliarde de euro.
Cele mai mari suprafeţe pentru care fermierii au solicitat subvenții sunt aceleaşi ca şi anul trecut: 56.221 ha în judeţul Brăila, 26.868 ha în Vaslui, 18.362 ha în Teleorman, 11.081 ha – Timiş şi 10.840 ha – Ialomiţa.