Unde duc crizele: Bondurile au bătut acţiunile pentru prima oară după 150 de ani

Legenda conform căreia acţiunile pot aduce pe termen lung randamente peste cele ale obligaţiunilor a ajuns să pălească după valul de crize din ultimii ani. Cea mai mare apreciere a bondurilor din aproape ultimul deceniu a propulsat randamentele aduse de obligaţiuni pe ultimii 30 de ani peste cele ale acţiunilor, pentru prima oară din 1861, de dinaintea Războiului Civil din America, transmite Bloomberg.

Instrumentele de investiţii cu venit fix au avansat săptămâna trecută cu 6,25%, de aproape trei ori mai mult decât au făcut-o în ultima săptămână acţiunile (2,8%) incluse în indicele Standard&Poor’s 500, potrivit indicilor măsuraţi de Bank of America Merrill Lynch.
Pieţele de obligaţiuni sunt pe cale să ofere investitorilor un randament de 7,63% anul acesta, cel mai mult din 2002 încoace, potrivit statisticilor. Bondurile guvernamentale pe termen lung au câştigat 11,5% pe an, în medie, în ultimele trei decenii, devansând creşterea cu 10,8% a S&P 500, a spus Jim Bianco, preşedintele Bianco Research din Chicago.
Prejudecata greşită a analiştilor
Combinaţia dintre o rată a inflaţie de bază din SUA de 1,5% pe medie anul acesta, decizia Federal Reserve de a păstra aproape de zero până în 2013 dobânda de intervenţie pentru împrumuturile overnight dintre bănci, creşterea economică mai lentă şi cea mai mare rată de economisire de la începutul crizei globale a creditelor au făcut din obligaţiunile guvernamentale cele mai bune active anul acesta.
“Supraperformanţa pe termen lung a bondurilor peste cea a acţiunilor a devenit cea mai importantă temă de discuţii despre investiţii, arătând că toată lumea şi-a făcut planul greşit. Este pur şi simplu înrădăcinată în capul tuturor idea că randamente atât de scăzute pot fi umbrite de acţiuni şi nimeni nu vrea să perturbe această idée, chiar dacă acest fapt s-a întâmplat deja”, spune Bianco.