Cu toate că majoritatea analiştilor imobiliari estimează că programul „Prima Casă” va atrage doar garsonierele şi cel mult apartamentele cu două camere, ultima analiză a imobiliare.ro arată că în mai multe oraşe din ţară există oferte pentru apartamentele cu trei camere până în 60.000 de euro.

Bucureşti: apartamente pentru „Prima Casă” în Titan, Berceni sau Drumul Taberei

În Capitală, preţurile cerute de vânzători pentru apartamentele cu trei camere au înregistrat scăderi şi în mai, ajungând la o valoare medie de 100.000 de euro. La începutul lunii, un apartament cu trei camere din Bucureşti era scos la vânzare pentru preţul mediu de 105.000 de euro. În urmă cu exact un an, pentru acelaşi tip de apartament preţul iniţial era cu aproximativ 40.000 de euro mai mare.

Cei care doresc să achiziţioneze un apartament cu ajutorul programului „Prima Casă” au toate şansele să găsească apartamente cu trei camere în jurul valorii de 60.000 de euro, sau chiar sub acest preţ, în cartiere precum Titan, Berceni, Brâncoveanu sau Drumul Taberei, potrivit analizei imobiliare.ro.

Braşov: apartamente mai ieftine cu 24.000 de euro decât în 2008

Segmentul apartamentelor cu trei camere continuă să manifeste o tendinţă de scădere şi în Braşov. Dacă la începutul lunii mai pentru un apartament cu trei camere agenţiile imobiliare şi proprietarii cereau un preţ mediu de 85.000 de euro, la sfârşitul aceleaşi luni preţul mediu pentru acelaşi tip de apartament a ajuns la 80.000 de euro, cu 24.000 de euro mai puţin decât preţul de strigare valabil în mai 2008.

Pe piaţa braşoveană există însă şi numeroase oferte garantate de agenţiile imobiliare pentru apartamente cu trei camere a căror preţ se situează în jurul valorii de 60.000 de euro.

Preţuri în creştere în Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, însă, în luna mai s-a manifestă o evoluţie diferită faţă de cea înregistrată în celelalte mari oraşe din ţară. Preţurile apartamentelor cu trei camere au crescut pentru prima dată în acest an. Astfel, preţul mediu cerut de vânzători a crescut de la 82.000 euro până la 89.000 euro, valoare înregistrată la sfârşitul lunii.

Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, există o diferenţă de preţ considerabilă, de 28.000 euro. Există şi oferte mai ieftine, care pot fi luate în calcul pentru programul „Prima Casă”, în zone precum Gheorgheni sau Mărăşti.

Constanţa: scădere de 11.000 de euro în mai puţin de o lună

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pentru apartamentele cu trei camere din Constanţa, tendinţa de scădere înregistrată în luna mai este evidentă. Între preţul mediu de la începutul lunii şi cel înregistrat la sfârşitul aceleiaşi luni există o diferenţă semnificativă, de 11.000 de euro, preţul mediu cerut pentru un astfel de apartament ajungând la 70.000 de euro.

În acelaşi timp, Tomis Nord este zona cu cele mai multe proprietăţi din categoria apartamentelor cu trei camere compatibile cu programul „Prima Casă”.

65.000 de euro pentru un apartament cu trei camere în Iaşi

Tendinţa de scădere se manifestă şi în capitala Moldovei. Preţurile apartamentelor cu trei camere au coborât în luna mai de la 66.500 de euro până la 65.000 de euro.

În zone precum Alexandru cel Bun sau Mircea cel Bătrân, potenţialii clienţi au la dispoziţie oferte pentru apartamente cu trei camere sub preţul mediu, care se încadrează în suma prevăzută de programul „Prima Casă”.

Timişoara: alternative numeroase pentru „Prima Casă”

În Timişoara, preţurile au înregistrat, de asemenea, scăderi pe parcursul lunii mai a anului în curs. Dacă la începutul lunii, apartamentele cu trei camere erau scoase pe piaţă pentru un preţ mediu de 75.000 de euro, la sfârşitul aceleaşi luni, preţul mediu a ajuns la 72.000 de euro.

Cei interesaţi pot găsi oferte pentru apartamente cu trei camere care să se încadreze în suma de 60.000 de euro în cartiere precum Aradului sau Circumvalaţiunii.

Ce urmări va avea programul „Prima Casă”

„Corelând toate dezbaterile din ultima perioadă în legătură cu programul Prima Casă cu analizele preţurilor cerute de vânzători pe care le efectuăm periodic, putem spune că nu se văd deocamdată influenţe, tendinţa este în continuare una de scădere naturală, pe fondul lipsei cererii, în majoritatea marilor oraşe din ţară, urmând trendul început în ultima parte a anului trecut. Cert este că piaţa imobiliară avea nevoie de un semnal pozitiv, pentru că, pe lângă blocajul financiar, această piaţă suferă în mod evident şi din cauza unui blocaj psihologic”, susţine Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro.

Studiul imobiliare.ro se referă la preţurile de strigare, cerute de vânzători pentru apartamentele cu trei camere din blocurile construite înainte de 1990, publicate pe www.imobiliare.ro.

SURSA: imobiliare.ro