Tarifele de bază la poliţele RCA vândute în această lună sunt cu 33%, în medie, mai mari decât cele percepute în urmă cu 12 luni în cazul maşinilor cu capacitate cilindrică între 1.201 şi 1.400 cmc, potrivit informațiilor afişate de zece dintre cei 13 asigurători autorizaţi care vând polițe RCA. Tarifele pentru mașinile ceva mai puternice – 1.401 – 1.600 cmc au crescut ceva mai lent – cu aproape 17%. De la începutul lunii decembrie și până în prezent, șase asigurători au modificat prețurile polițelor obligatorii.
Majorarea tarifelor a fost calculată ca medie a celor anunţate de asigurători. Totodată, nu au fost luate în considerare tarifele practicate de Allianz-Ţiriac, Asirom și Omniasig, companii care nu mai publică listele cu tarifele de bază practicate la asigurările obligatorii, dar au pe paginile web softuri care permit calcularea prețului RCA de către fiecare potențial asigurat.
Tarifele de bază nu țin cont de sistemul bonus-malus ce le oferă reduceri șoferilor care nu au provocat accidente, respectiv prețuri mai mari celor care au utilizat polița pentru a plăti pagubele făcute terților.
Cât plătești pe polița obligatorie
Cele mai ieftine polițe sunt cele vândute de City Insurance, Astra Asigurări și Carpatica. Prețurile asigurărilor pot fi diferite de cele afișate de asigurători atât în urma derulării unor promoții, cât și în urma aplicării unor coeficienți de corecție prin care companiile ajustează prețul în funcție de riscul de profil al clientului asigurat. Prețurile sunt calculate ținând cont de vârsta șoferului, domiciliul marca autovehiculului condus. Efectul este că pentru o mașină identică deținută de un tânăr de 18 ani prețul RCA poate fi de 1.562 de lei, în timp ce pentru un client în vârstă de 62 de ani costă numai 311 de lei. Exemplul este din lista de tarife publicată de Ardaf, companie care a început recent să calculeze prețurile în funcție de riscul atașat fiecărei categorii de clienți. Un alt asigurător care a început să personalizeze tarifele RCA la sfârșitul anului trecut este Euroins.
Pe piață au mai rămas doar două societăți care nu aplică coeficienți de ajustare a prețurilor: Carpatica și City, ultima intrând recent pe lista asigurătorilor care vând polițe auto obligatorii.
Unele riscuri rămân ignorate
Proprietarii de mașini cu vârste de până la 25 de ani plătesc cel mai mult pe polița auto obligatorie, deoarece ei provoacă cele mai multe accidente. Asigurătorii au observat însă că profilul de risc al clienților se înrăutățește după ce aceștia depășesc vârsta de 50 de ani, dar în cazul acestor clienți nu majorează tarifele RCA. Mai mult, pensionarii beneficiază de reduceri consistente, de 20% din tariful de bază, deoarece companiile păstrează un obicei impus de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor în trecut – înainte de liberalizarea tarifelor.
Tot fără nicio legătură cu riscul preluat de la asigurați, câteva companii le acordă reduceri consistente bugetarilor: BCR Asigurări scade prețul cu 15% (inclusiv dacă partenerul de viață este bugetar), iar City, cu 25%.