Bursa are de gând să folosească profitul aferent anului 2006 pentru dezvoltarea proiectelor începute până acum şi să se mute „în casă nouă“.
Începând din 2003, în fiecare raport anual al Bursei de Valori, misiunea declarată a fost „construirea celei mai performante pieţe de capital din regiune, în scopul integrării cu succes a României în Uniunea Europeană“. Pentru a ajunge la o asemenea performanţă, însă, este nevoie de investiţii susţinute, făcute în cea mai mare parte din profitul companiei, dacă avem în vedere că acţionarii, în marea lor majoritate, nu au posibilitatea să pompeze bani în dezvoltarea BVB.
De mai bine de cinci ani, profitul Bursei de Valori Bucureşti este într-o continuă creştere. Iar din a doua jumătate a anului 2005, când Bursa a trecut în proprietatea brokerilor, repartizarea acestui profit ţine cont în primul rând de planurile instituţiei de a ajunge o mare putere la nivel regional.
Anul acesta, la dispoziţia companiei au rămas 15,5 milioane de lei (peste 4,5 milioane de euro), întregul profit obţinut în anul 2006, iar banii urmează să ia calea proiectelor de dezvoltare pe care BVB le-a început sau are de gând să le înceapă.
Între ele, dezvoltarea infrastructurii IT, introducerea pieţei de derivate, şi, nu în ultimul rând, susţinerea pierderilor potenţiale din reducerea comisioanelor de tranzacţionare.
De altfel, în veniturile totale ale societăţii, comisioanele de tranzacţionare ocupă cel mai important loc. Anul trecut, această sursă a adus 77% din veniturile totale ale BVB SA.
În 2007, în condiţiile unei reduceri în medie cu 10% a acestor comisioane, măsură aprobată deja de Adunarea Generală a Acţionarilor, se estimează că veniturile respective vor aduce 78% din veniturile totale ale companiei. În cazul în care comisioanele nu ar fi fost reduse, procentul s-ar fi putut ridica chiar la 79,7%. Bineînţeles, pe măsură ce Bursa devine mai activă, cu tranzacţii mai multe, cifra de afaceri este şi ea mai mare.
15,5
Milioane de lei este profitul obţinut în anul 2006 de Bursa de Valori Bucureşti. Banii vor fi reinvestiţi
în întregime, acţionarii Bursei alegând varianta unei majorări de capital prin acordarea de
acţiuni gratuite.
În afară de sumele care vor rămâne în acest an la dispoziţia societăţii din profitul aferent exerciţiului financiar precedent, Bursa se poate lăuda şi cu lichidităţi destul de consistente. Între veniturile realizate în 2006, un loc destul de important este ocupat de cele din dobânzi bancare, nu mai puţin de 2,3 milioane de lei. Dacă presupunem că banii au fost plasaţi în depozite la termen, cu o dobândă în jurul a 5-6% pe an, ar însemna că Bursa are depozite bancare de aproape 40 de milioane de lei, echivalentul a 11-12 milioane de euro.
Una dintre destinaţiile către care se vor îndrepta banii Bursei, fie în 2007, fie în 2008, este mutarea într-un sediu nou. Fie prin construirea unei clădiri, fie prin cumpărarea uneia. În acest sens, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2007 a fost inclusă, la categoria „Achiziţie/construcţie sediu“, suma de 17 milioane de lei (în jurul a cinci milioane de euro) pentru cumpărarea sau construirea unui nou sediu. În momentul de faţă, BVB are sediul în clădirea IBC Modern, într-un spaţiu închiriat.
Întrebarea este dacă banii sunt de ajuns pentru un sediu nou. „Cu cinci milioane de euro nu poţi cumpăra în acest moment o clădire de birouri de clasa A, ci doar una de clasa B“, spune Călin Clinciu, director de marketing la compania Euroest Invest. „Nici cumpărarea unei părţi dintr-o clădire de birouri nu este neapărat o soluţie, pentru că nu prea există astfel de oferte. O variantă ar putea fi construirea unui sediu, care ar reduce preţul cu 30-40%, însă asta durează ceva timp, şi, în plus, presupune bătaia de cap de rigoare“, explică Clinciu.
Deocamdată, oficialii Bursei analizează variantele existente, iar în funcţie de acestea urmează să se ia o hotărâre. „A fost aprobată această investiţie în bugetul de venituri şi cheltuieli, iar acum se caută cele mai bune soluţii. Bani există pentru aşa ceva şi este mai bine să activăm în propriul sediu decât într-unul închiriat“, afirmă Petra Alexandru, director pieţe reglementate în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.
Comisioanele susţin veniturile
PROFITUL NET obţinut de Bursa de Valori a fost în 2006 de 2,8 ori mai mare decât cel din 2005, şi cu 63,4% mai mare decât cel previzionat în bugetul de venituri şi cheltuieli pe
anul trecut.
DIFERENŢA mare faţă de cifrele previzionate la începutul lui 2006 provin atât din veniturile mai mari obţinute, mai ales din comisioane de tranzacţionare a acţiunilor (o diferenţă de 3,5 milioane de lei), cât şi din cheltuielile mai mici (în principal, cheltuielile de reclamă, publicitate şi marketing, mai mici cu 2,4 milioane de lei decât cele estimate).
Cele mai IMPORTANTE INVESTIŢII pentru anul în curs sunt cele pentru achiziţia sau construirea unui nou sediu şi investiţii financiare, precum şi cele pentru dezvoltarea infrastructurii IT, atât pe partea de hardware, cât şi de software.
O altă direcţie pentru banii Bursei este PROMOVAREA, în bugetul pentru acest an fiind incluse 2,7 milioane de lei pentru cheltuielile de publicitate, reclamă şi marketing.
CHELTUIELILE de promovare au existat şi în bugetul pe anul trecut, fiind chiar mai mari, de 2,8 milioane de lei, însă din banii respectivi nu s-au cheltuit decât 400 de mii de lei.