Unde investim în 2008?

Imobiliarele, piaţa de capital şi obiectele de artă vor reprezenta, în acest an, cele mai bune opţiuni pentru investiţiile personale. Aceste domenii vor aduce câştiguri medii de până la 30%. Piaţa imobiliară va rămâne vedeta anului: un apartament nou achiziţionat în faza de proiect ar putea fi vândut la un preţ cu 30% mai mare. Ideal ar fi să investiţi cât mai mulţi bani în imobiliare, deoarece randamentele sunt mari, iar riscurile, încă, destul de mici. Însă,

Imobiliarele, piaţa de capital şi obiectele de artă vor reprezenta, în acest an, cele mai bune opţiuni pentru investiţiile personale. Aceste domenii vor aduce câştiguri medii de până la 30%.

Piaţa imobiliară va rămâne vedeta anului: un apartament nou achiziţionat în faza de proiect ar putea fi vândut la un preţ cu 30% mai mare. Ideal ar fi să investiţi cât mai mulţi bani în imobiliare, deoarece randamentele sunt mari, iar riscurile, încă, destul de mici. Însă, nu oricine are peste o sută de mii de euro în cont pentru a achiziţiona un apartament în scopuri speculative. Un dezavantaj ar fi faptul că e mai dificil să vinzi o locuinţă decât să lichidezi un depozit bancar.

Şi investiţiile de pe piaţa de capital vor aduce câştiguri atractive. Plasamentele în acţiuni ar putea avea randamente de 20%, în medie, conform estimărilor brokerilor contactaţi de Capital. Procentajul este mai mic decât câştigul din imobiliare, însă rămâne superior randamentelor oferite de depozitele bancare sau de asigurările de viaţă unit-linked.

Evoluţia dobânzilor în 2008 ar putea rezerva o surpriză plăcută celor care vor să economisească. Analiştii susţin că, anul acesta, scăderea dobânzilor la depozitele în lei va lua o pauză, urmând ca acestea să staţioneze la nivelul de anul trecut, adică 7,5% – 8%. Spre comparaţie, în 2004, câştigurile oferite se situau la peste 15,5% pe an, dar de atunci au scăzut constant.

Ceva mai riscante decât conturile bancare sunt asigurările de viaţă tip unit-linked. Acestea n-au avut un an prea bun în 2007. În locul randamentelor de 30% estimate la început de an, companiile au afişat creşteri doar de 10% ale valorii unităţilor de fond şi chiar scăderi la fondurile care investesc în valută.

În schimb, plasamentele în obiecte de artă se pot dovedi mai mult decât interesante. Un tablou cumpărat acum poate fi vândut peste câţiva ani la un preţ înzecit. Însă, şanse mai mari de câştig au cei care cunosc bine domeniul şi îşi pot da seama dacă o operă de artă este subevaluată sau cerută în străinătate.

Capital a ales un portofoliu de un milion de euro şi a stabilit domeniile în care acesta va fi împărţit. Am ales ca 400.000 de euro să fie investiţi în imobiliare, 280.000 de euro în acţiuni, 100.000 de euro în depozite şi certificate, 100.000 de euro în tablouri şi 20.000 de euro în asigurări de viaţă. Randamentul total estimat este de 30,6%, mai mare decât câştigurile care s-ar putea obţine din plasamente similare realizate în ţările vecine.

Câţi pui poate face, în 2008, un milion de euro plasat în diferite instrumente financiare? Capital propune un portofoliu din care s-ar putea câştiga peste 300.000 de euro (un randament de 30,6%). Dacă în 1999, când dobânzile erau peste 80%, nimeni nu se gândea la plasamente alternative, acum randamentele mari vin din imobiliare şi de pe piaţa de capital.

Dacă dispuneţi de o sumă consistentă, plasamentele imobiliare ar trebui să fie prima opţiune de investiţii pe care o luaţi în calcul: randamentele în 2008 vor fi de circa 30%, iar riscurile mai mici decât la bursă, unde câştigurile estimate sunt de 20%. Şi depozitele vor fi mai atractive decât anul 2007.

Până la sfârşitul anului, este de aşteptat ca preţurile apartamentelor noi să se majoreze cu până la 30%. Astfel, un apartament de două camere într-un ansamblu rezidenţial, care acum poate fi contractat cu 150.000 de euro, ar putea fi vândut la finele anului 2008 cu 200.000 de euro. Şi achiziţia de terenuri în preajma oraşelor mari se poate dovedi o investiţie profitabilă, preţurile putând să crească în astfel de zone şi de câteva ori, în cursul unui an. În 2007, studiile indică o majorare cu 50% a preţurilor apartamentelor vechi, majoritatea proiectelor rezidenţiale mari nefiind încă finalizate.

Investiţiile în acţiuni şi fonduri mutuale promit, de asemenea, să ofere câştiguri peste media pieţei. În cazul portofoliului analizat, am luat în calcul o creştere a valorii titlurilor cu 20%. Estimarea este una moderată, în condiţiile în care jucătorii din piaţă se aşteaptă la creşteri între 10% şi 30%. Randamente similare vor avea şi fondurile de investiţii.

Plasamentele în depozite bancare aşteaptă creşterea dobânzilor

Dobânzile la depozite vor cunoaşte, în 2008, o creştere moderată, câştigul mediu la plasamentele pe un an estimându-se a fi de 8%, cu 0,5% puncte procentuale peste cel de anul trecut. Evoluţia este oarecum surprinzătoare, dat fiind că procesul de reducere a inflaţiei ar trebui să fie însoţit de scăderea dobânzilor. Însă creşterile mari ale preţurilor din ultimele luni ale anului trecut, în special la alimente, vor determina banca centrală să menţină dobânzile la un nivel ridicat mai mult timp.

În plus, cum populaţia a ajuns să se împrumute mai degrabă decât să depună  bani în bănci, este de aşteptat ca instituţiile de credit să recurgă la diferite „trucuri“ de marketing – cum ar promoţiile la dobâzi mari la depozite – pentru a-şi atrage resurse financiare.

Asigurările de viaţă de tip unit-linked au avut un an prost în 2007, randamentele ajungând doar la 10%, la jumătate faţă de aşteptările de la început de an, sau chiar pe minus, în cazul fondurilor în valută. Jucătorii din piaţă speră că 2008 va fi un an mai bun. Asigurătorii mizează pe mai mulţi clienţi care să semneze poliţe de tip unit-linked, ca efect „colateral“ al campaniilor masive de promovare a pensiilor private. Randamentele ar putea fluctua între 4% şi 15%.

Investiţii în operele de artă, doar pentru cunoscători

Piaţa obiectelor de artă este, de asemenea, o opţiune atractivă pentru investitorii care cunosc domeniul. Dan Tudor, coordonatorul proiectului tudor-art.com, susţine că din galeriile din Ardeal se pot cumpăra, cu câteva sute de euro, tablouri ale pictorilor occidentali care au trecut prin România, valoarea lor la casele de licitaţii din Europa de Vest fiind de ordinul miilor de euro.

30,6% RANDAMENT TOTAL al portofoliului de investitii de un milion de euro propus de capital

Randamente medii estimate de Capital pentru plasamente in 2008

Imobiliare 25%

Cresteri pe rezidential

40% „Aş merge pe o investiţie în segmentul rezidenţial“, spune pentru Capital Marian Roman, directorul pentru România al fondului de investiţii austriac Europolis. Investitorii sunt interesaţi să cumpere locuinţe noi destinate revânzării sau închirierii ulterioare. Potrivit analiştilor, pentru 2008, majorarea preţurilor pentru locuinţele noi va putea ajunge la 25%-30%. Cu 400.000 de euro (40% din portofoliu) s-ar putea achiziţiona două apartamente cu două camere şi o garsonieră, profitul înainte taxe la revânzarea acestora putând ajunge la circa 100.000 de euro, în funcţie de amplasament şi finisaje. Şi închirierea ar putea aduce un câştig bun, dar recuperarea investiţiei s-ar face mult mai lent.

Imobiliarele încă oferă cele mai mari randamente (25-30%), cu riscuri mici. Experţii imobiliari nu previzionează apariţia unor probleme majore în viitorul apropiat.

Există pericolul întârzierii finalizării proiectelor din cauza lipsei de forţă de muncă. Randamentul poate scădea în funcţie de zonă cu până la 10%.


Piaţa de capital 20%

Miza pe actiuni si fonduri

38% Între plasamentele care pot fi realizate pe piaţa de capital cu 380.000 de euro (38% din portofoliu), cea mai importantă recomandare rămâne cea pentru acţiunile cotate la Bursă. Un randament între 10% şi 30% poate fi considerat rezonabil pentru un portofoliu echilibrat de acţiuni, însă investitorii experimentaţi vor putea obţine şi mai mult, bazându-se pe o strategie de tranzacţionare activă. Un plasament în acţiuni poate fi „asezonat“ cu unităţi la fonduri deschise de investiţii, de preferat cu risc mai scăzut, cu obligaţiuni, atunci când se vor mai emite, şi chiar cu instrumente derivate, pentru cei cărora le place riscul. Sunt de urmărit şi listările care vor avea loc, mai ales cele precedate de oferte publice iniţiale.

Se pot obţine câştiguri mari, suma necesară investiţiei este mică, iar lichiditatea mai mare decât în alte domenii.

Riscurile sunt şi ele mai ridicate decât în alte domenii, existând posibilitatea de a pierde o bună parte din bani.


Depozite bancare 8%

Cresc dobânzile

10% Un randament mediu anul viitor pentru depozitele în lei pe 12 luni s-ar putea situa între 7,5% şi 8%, similar cu 2007, astfel încât o investiţie de 100.000 de euro (10% din portofoliu) poate aduce un câştig de circa 8.000 de euro. Tendinţa de creştere a dobânzii de politică monetară va face dobânzile variabile la depozitele populaţiei mai atractive decât dobânzile fixe. Pe termen lung, se recomandă economisirea în lei. „Cum anul viitor se aşteaptă creşterea dobânzii de politică monetară, populaţia ar trebui să urmărească promoţiile bancare“, spune Lucian Anghel, economist-şef la BCR. Anghel precizează că promoţiile bancare vor oferi randamente superioare celor existente la depozitele clasice.

Depozitele bancare şi certificatele de depozit au risc zero. Leul se va aprecia pe termen lung, chiar dacă pe perioade scurte vor exista deprecieri.

Riscul scăzut al investiţiei face ca dobânzile la depozitele bancare să ofere printre cele mai mici câştiguri, chiar dacă tendinţa în 2008 este de creştere.


Asigurări de viaţă 5%

Câstiguri la politele in lei

2% „Fondurile de investiţii asociate produselor de asigurare tip unit-linked vor oferi randamente medii anualizate cuprinse în intervalul 4%-10%, în ceea ce priveste investiţiile în instrumente financiare denominate în valută, respectiv de 6% până la 15% pentru plasamentele în lei, în diverse tipuri de instrumente financiare“, susţine Marius Onofrei, directorul de comunicare şi relaţii publice al Allianz Ţiriac. Însă doar o parte din primele plătite sunt investite, restul fiind folosite pentru acoperirea riscurilor. În 2007, randamentele maxime au fost de circa 10% la lei, în timp ce la valută s-au înregistrat şi pierderi, de până la 10%.

La sfârşitul contractului, suma acumulată poate fi încasată ca rentă (pensie) sau toată odată.

Randamentele asigurărilor unit-linked depind de evoluţia bursei. În plus, la retragerea banilor în primii ani clientul poate ieşi în pierdere.


Opere de artă

Succesul achizitiilor inspirate

10% Cu 100.000 de euro (10% din portofoliu) poate fi cumpărat un tablou al unui mare autor român (Tonitza, Grigorescu, Pallady). Dan Tudor, coordonatorul proiectului tudorart.com, spune că „un tablou revine în sălile de licitaţie după 10-12 ani. Pentru cei care au investit acum zece ani şi vor să-şi marcheze profiturile în 2008, câştigurile pot fi foarte importante“. Există artişti pentru care cotaţiile au crescut şi de 50 de ori. Pe termen scurt, chiar într-un an, randamentul poate creşte, în cazuri speciale, de trei ori, dacă se cumpără de pe o piaţă şi se vinde pe alta, în ţara de origine a autorului lucrării. Decizia de a vinde la numai un an de la cumpărare poate aduce, însă, şi pierderi investitorului neinspirat.

Valoarea lucrărilor de artă recunoscute nu se prăbuşeşte niciodată dramatic. Este sigură şi oferă un randament foarte bun, pe termen lung (10-12 ani).

Necesită condiţii speciale de păstrare a investiţiilor. Cunoaşterea pieţelor europene de artă şi a cotaţiilor artiştilor este esenţială.


Cinci cărţi câştigătoare

Pentru a analiza plasamentul optim în 2008, am luat în calcul un portofoliu de un milion de euro. Apoi am ales cinci tipuri de investiţii şi am împărţit banii, nefiind recomandat să mizezi totul pe o singură carte. Diversificarea portofoliului este recomandată pentru a compensa riscurile mari cu plasamentele sigure.

Am considerat că suma cea mai mare – 40% din milionul de euro – ar trebui investită în apartamente noi. Pentru că, în acest domeniu, şi riscul unei prăbuşiri a preţurilor este mic, iar randamentele sunt mari – până la 30% pe an. Cu 400.000 de euro se pot cumpăra două apartamente cu două camere şi o garsonieră. Faţă de portofoliul de anul trecut, am mărit ponderea imobiliarelor cu 5 puncte procentuale ca urmare a creşterii preţurilor. Acest sector s-a dovedit „vedeta anului 2007“ şi are perspective bune şi în anii următori.

Plasamentelor pe piaţa de capital le-am alocat o pondere de 38%, puţin peste cea de anul trecut, câştigurile fiind superioare celor oferite de alte instrumente. Riscurile sunt însă mai mari decât la investiţiile imobiliare. Estimările Capital privind creşterea randamentelor de pe bursă cu cel puţin 20% în 2007 s-au dovedit realiste, scăderea din ultima parte a anului aducând randamentul la o medie de aproape 20% (creşterea indicelui BET). Pentru stabilirea randamentului mediu, am alocat 25% investiţiilor în acţiuni şi câte 6,5% obligaţiunilor şi unităţilor din fondurile mutuale.

Ponderea plasamentelor la bănci a crescut de la 5%, anul trecut, la 10%, datorită perspectivelor de creştere a dobânzilor. Aceste instrumente au riscuri foarte mici.

Asigurările unit-link şi-au păstrat ponderea de 5% de anul trecut. Estimările specialiştilor indică un randament mediu de 10%, însă, în funcţie de tipul fondului, acestea vor varia pe o plajă de la 4% la 15%.

Operelor de artă le-am dedicat 10% din portofoliu. Dacă aţi fost inspirat în alegerea unui tablou, îl puteţi vinde şi la un preţ de 100 de ori mai mare după zece ani, însă, pentru alegeri neinspirate, există şi riscul să nu găsiţi cumpărători.

«Cine îşi permite, să investească în imobiliare, mai ales în terenuri. Pe piaţa de capital, cu mai multă grijă, şi cu diversificarea portofoliului.»
Dumitru Tudor, investitor pe piaţa imobiliară şi de capital

UNDE INVESTESC OAMENII DE AFACERI

Bobby Păunescu
„Investiţiile mele vor merge în acest an către segmentul de media, în special cel pe print, şi în imobiliare, atât în România, pe segmentul rezidenţial middle class, cât şi în Statele Unite, unde acum poţi cumpăra ieftin, iar în trei sau patru ani poţi vinde în profit“, spune omul de afaceri Bobby Păunescu. Acesta explică faptul că potenţialul de creştere a investiţiilor în presa din România este încă foarte mare deoarece publicitatea pe cap de locuitor este de 12 euro, în timp ce în Cehia şi Polonia ajunge la 70 de euro.“

Radu Coca
„Anul acesta voi investi în principal în imobiliare, dar în afara Bucureştiului, în zona Braşovului. Aici, potenţialul de creştere este mai ridicat decât în Capitală. Voi continua investiţiile începute în vilele din Mogoşoaia, care se vor adresa segmentului middle-class. De aici aştept un profit dublu faţă de investiţia iniţială. Nu cred că voi mai investi la fel de mult pe bursă şi în 2008, deoarece previziunile mele nu sunt foarte optimiste, cel puţin la ora actuală.

Cătălin Scripcaru
„Aş investi bani într-un hotel dintr-o zonă apropiată centrului Bucureştiului. Piaţa cu cele mai bune oportunităţi o văd a fi cea de retail, în toată ţara, iar în Capitală putem vorbi de oportunităţi serioase în dezvoltarea hotelieră. Investiţia în imobile rezidenţiale cu scopul închirierii este o afacere rentabilă, însă fără profituri spectaculoase de-a lungul anilor. O investiţie cu randament bun este cumpărarea de apartamente din faza de proiect şi vânzarea ulterioară, cu un profit de minimum 30%.“