Unde îşi petrec românii minivacanţa de Sfânta Maria şi ce tarife plătesc

Pensiunile agroturistice vor fi alegerea majorităţii românilor pentru minivacanţa de Sf. Maria Mare (15-17 august), iar o creştere semnificativă a tendinţelor turiştilor va fi către zonele dunărene, portuare, a declarat Maria Stoian, preşedinte fondator al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Cea mai mare creştere a numărului de turişti va fi în zonele dunărene, unde reprezentanţii ANTREC estimează un grad de ocupare mai accentuat

în cadrul Pensiunilor din Delta Dunării dar şi în Zona Cazanelor Dunării, unde alături de Sfântă Mărie se vor sărbători şi Zilele Marinei, evenimente promovate de pensiunile din zonă, asigurând servicii de transport, transfer, croaziere pe Dunăre.

"Turiştii sunt, în continuare fideli zonelor tradiţionale precum Bran-Moieciu-Fundata, Dâmbovicioara, Albac, Arieşeni, Cetea, Neamţ, Poiana Stampei, Ciocăneşti (unde se va desfăşura Festivalul Naţional al Păstrăvului, festival care atrage numeroşi turişti şi din străinătate), Poienile Izei, Botiza, Târgu Jiu. Pensiunile de aici sunt, de asemenea, pregătite, în aceste zone punându-se mai mult accent pe tradiţiile de Sfântă Marie, cu participare la Slujba bisericească,

pelerinaje la mănăstiri, petreceri câmpeneşti, festivaluri locale tradiţionale", a spus Maria Stoian.

În zona Deltei Dunării, tarifele pensiunilor ANTREC Tulcea pornesc de la 120 lei cu mic-dejun inclus, de persoană, pe noapte, ajungând şi până la 300 lei (demipensiune) în funcţie de numărul de margarete şi serviciile dorite. Pentru această perioadă serviciile de agrement tip croazieră pe Dunăre, excursii tematice pe canalele Dunării, birdwatching pornesc de la 15 euro, ajungând la 60 de euro în funcţie de tipul bărcii, perioada croazierei, locurile de vizitat sau alte servicii.

În zona Gorjului, pachetul special de Sfântă Mărie are tariful de 449 lei/persoană, cuprinzând 3 nopţi cazare, demipensiune cu produse tradiţionale din fermă proprie, acces spa şi piscină exterioară, loc special amenajat pentru copii, jocuri de societate, închiriere biciclete.

În zona Buzăului, tariful porneşte de la 285 lei/persoană (2 nopţi cazare cu demipensiune, grătar cu produse locale, acces la piscină, copiii până în 6 ani gratuit. La acestea, se adaugă posibilitate de pelerinaj la bisericile şi mănăstirile din zonă – Berca, Ciolanu, sau drumeţii la cerere în zona Vulcanilor Noroioşi, Platoul Carstic Meledic, Tabăra de Sculptură Măgura, Bazinele cu sare din Sărata Monteoru.

AGERPRES